Hlavní obsah

S čínskými akciemi se obchodovalo jen půl hodiny. Obavy rostou

– Peking

Čína ve čtvrtek podruhé tento týden zastavila obchodování s akciemi. Bylo přerušeno půl hodiny po otevření burzy, když propad cen akcií překročil sedmiprocentní hranici. Použila na to speciální mechanismus zavedený od letošního roku. Investoři jsou nervózní poté, co centrální banka oslabila jüan, uvedla BBC.

Foto: China Daily, Reuters

Obrazovka zachycující pokles cen čínských akcií vedoucí k přerušení obchodování

Článek

Šanghajský index místních firem CSI300 ztratil 7,2 procenta. Klíčový index Shanghai Composite se propadl o 7,3 procenta a technologický Shenzhen Composite dokonce o 8,3 procenta.

Čtvrteční obchodování bylo nejkratší v pětadvacetileté historii čínského akciového trhu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po přerušení obchodování regulační komise oznámila, že velcí akcionáři nebudou smět během tří měsíců od 9. ledna prodat více než procento akcií velkých podniků. Podobné omezení platilo už půl roku a v pátek mělo vypršet.

Čína od nového roku zavedla nový mechanismus nazývaný „jistič”, kterým reaguje na loňské masivní výkyvy na domácích trzích. Podle nového pravidla, jakmile se index CSI300 vychýlí o pět procent oproti závěrečné hodnotě z předešlého obchodního dne, obchodování s akciemi a opcemi se přeruší na čtvrt hodiny. Výkyv o sedm procent pak způsobí pozastavení obchodů na celý zbytek obchodního dne.

Foto: China Daily, Reuters

Ceny čínských akcií po přerušení obchodování na burze

Investoři začali prodávat akcie poté, co čínská národní banka oznámila, že oslabuje devizový kurz jüanu na 6,56 jüanu za dolar, což je nejméně do března 2011. To vyvolalo obavy, že stav čínské ekonomiky je horší, než se čekalo, a bude dále zpomalovat.

Pondělní sedmiprocentní propad přišel po zveřejnění slabších výsledků průmyslu. [celá zpráva]

Finanční analytici varují, že čínské trhy zřejmě budou zažívat extrémní nestabilitu několik měsíců, protože hledají stabilní úroveň po loňském debaklu. Reagují také na postupné rušení mimořádných opatření zavedených po loňském červnovém propadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám