Hlavní obsah

Soul kvůli severokorejskému jadernému testu omezuje spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Jižní Korea v reakci na severokorejský jaderný test omezila vjezd svých občanů do severokorejské průmyslové zóny Kesong. Přístup tam nyní mají jen jihokorejští manažeři, kteří se bezprostředně podílejí na chodu tamních průmyslových podniků, uvedla jihokorejská vláda podle agentury Jonhap.

Foto: Choi Dong-jun/Newsis, Reuters

Kesong

Článek

„Vláda vidí vztahy mezi Korejemi po severokorejském jaderném testu jako velmi vážné. Podnikneme všechny nutné kroky k zajištění bezpečnosti našich občanů,” uvedlo ministerstvo pro sjednocení. Kdy bude omezení zrušeno, neupřesnilo.

Počet Jihokorejců v zóně  podle ministerstva klesne na sto denně, zatímco obvykle jich tam bylo 1200.

V průmyslovém parku Kesong, otevřeném v roce 2004, funguje 124 jihokorejských malých a středních podniků, které využívají lacinou severokorejskou pracovní sílu.

Zaměstnání tu našlo kolem 54 000 Severokorejců. Levná pracovní síla jim umožňuje udržovat nízkou cenu výrobků. Komplex je pro obě země ekonomicky výhodný, často ho ale zneužívají politicky. Soul naposled omezil vstup do Kesongu v srpnu po severokorejské palbě do demilitarizované zóny.

Americký prezident jednal s Tokiem i Soulem 

Americký prezident Barack Obama v telefonických rozhovorech s jihokorejskou prezidentkou a japonským premiérem potvrdil americké závazky ohledně bezpečnosti spojenců po jaderném testu KLDR.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a japonský premiér Šinzó Abe jednali s Obamou také o „silné mezinárodní odpovědi na poslední bezohledné chování Severní Koreje”, uvedl v noci na dnešek Bílý dům.

Severní Korea ve středu oznámila, že vůbec poprvé provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové bomby. Pokud by se toto prohlášení potvrdilo, znamenalo by to významný pokrok v jaderném zbrojním programu této izolované totalitní země.

Odborníci mají ale pochybnosti o tom, že KLDR má termonukleární zbraň, kvůli relativně malé síle výbuchu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Rada bezpečnosti OSN jadernou zkoušku jednomyslně odsoudila a pohrozila přitvrzením sankcí proti Pchjongjangu.[celá zpráva]

Podle tiskových agentur je za testem především snaha diktátora Kim Čong-una o upevnění moci před prvním kongresem vládnoucí Strany práce po 35 letech.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Lidé sledují v televizi oficiální oznámení o úspěšném testu vodíkové bomby.

Obama rovněž poblahopřál oběma představitelům k dosažení dohody mezi Jižní Koreou a Japonskem, která má vyřešit spor vlekoucí se řadu desetiletí kvůli Korejkám nuceným Japonci za druhé světové války k prostituci.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám