Hlavní obsah

Islámský stát dál útočí na libyjské rafinerie, hoří zásobníky ropy

Benghází

Už pět zásobníků s ropou je v plamenech po bojích mezi ozbrojenci Islámského státu a strážci ropných terminálů v libyjských přístavech As-Sidr a Rás Lanúf. Uvedla to agentura Reuters. Při střetech zemřelo nejméně devět členů ostrahy, zraněné jsou čtyři desítky lidí z řad obránců.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci IS útočí na ropné terminály v libyjském přístavu As-Sidr.

Článek

Strážci ropných zařízení v oblasti střetů objevili třicet těl bojovníků Islámského státu. Zmocnili se také dvou tanků a několika dalších vozidel radikálů. Uvedl to Alí al- Hassí,ze společnosti, která má ostrahu přístavů As-Sidr a Rás Lanúf na starost. Boje ale dál pokračují.

Dvě nádrže začaly hořet po ostřelování islamistů, pak se oheň rozšířil ještě na další tři zásobníky. Každá z nádrží obsahuje asi 420 000 až 460 000 barelů ropy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ofenzíva bojovníků Islámského státu, který má svou baštu v nedalekém městě Syrta, začala v pondělí.

Radikálové útočí na kontrolní stanoviště v okolí přístavů, která střeží východolibyjské milice vedené Ibrahímem Džasránem, a odpalují rakety.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rozložení sil v Libyi na počátku letošního roku.

Džasránovy milice podporují mezinárodně uznávanou vládu, která sídlí v Tobrúku na východě země. Libyjskou metropoli Tripolis ale ovládá samozvaný kabinet a parlament. Obě soupeřící mocenské frakce podepsaly loni v prosinci dohodu o vytvoření vlády národní jednoty, zatím ji ale nepotvrdily. V zemi tak dál panuje chaos, který vyvolalo svržení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího před čtyřmi roky.

Neexistence centrální vlády využili i radikálové z IS, kteří posilují své pozice. Na terminál As-Sidr lidé z IS zaútočili už loni v říjnu, tentokrát je ale jejich akce lépe organizovaná.

Dva největší libyjské ropné přístavy As-Sidr a Rás Lanúf jsou od prosince 2014 uzavřeny. Nacházejí se mezi městem Syrta, které kontroluje Islámský stát, a východolibyjským Bengházím.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám