Hlavní obsah

V Číně postavili gigantickou sochu předsedy Maa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Gigantická socha někdejšího čínského vůdce Mao Ce-tunga nově dominuje krajině v čínské provincii Che-nan. Socha Velkého kormidelníka, jak se přezdívalo diktátorovi vládnoucímu nejlidnatější zemi světa téměř 30 let, je vysoká 36,6 metru a na její výstavbu přispěli místní podnikatelé částkou blížící se třem miliónům jüanů (11,5 miliónu Kč).

Foto: Stringer, Reuters

Socha je vysoká téměř 37 metrů.

Článek

Sochu sedícího Maa dokončují mezi poli u města Kchaj-feng. Podle místních médií je ze železa a betonu. Povrch je natřen zlatou barvou. Výstavba začala loni v březnu.

Foto: Stringer, Reuters

Téměř tři milióny jüanů na sochu věnovalo několik podnikatelů.

Foto: Stringer, Reuters

Hlava předsedy Maa

Mao Ce-tung stál v čele komunistické revoluce, která vedla ke zřízení Čínské lidové republiky v roce 1949. Zemi vládl až do své smrti v roce 1976. Mao zemi sjednotil a kromě jiného ji přivedl do klubu jaderných mocností, ale současně jí neomezeně vládl, likvidoval své odpůrce a svévolně měnil hospodářský a společenský kurz, takže zahynuly desítky miliónů lidí. Chudá provincie Che-nan byla jednou z nejhůře postižených poté, co Mao na konci 50. let vyhlásil velký hospodářský skok vpřed a zavelel k překotné industrializaci.

Foto: Stringer, Reuters

Socha se nachází v provincii Che-nan

Přesto je Mao v Číně stále uctíván a kritika nezaznívá. Nynější prezident Si Ťin-pching naopak před třemi lety u příležitosti 120. výročí narození Maa slíbil, že „věčně ponese prapor Maovy myšlenky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám