Hlavní obsah

Boko Haram dál útočí v Nigérii, za dva dny zemřelo 80 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja
Aktualizováno

Během dvou dnů zabili teroristé z nigerijského hnutí Boko Haram osmdsát lidí. Po nedělním útoku, který si vyžádal v hlavním městě nigerijského státu Borno Maiduguri tři desítky obětí, se v tamní mešitě odpálil sebevražedný atentátník a zabil nejméně 21 lidí, uvedla BBC. V dalším městě Madagali zabily dvě sebevražedné atentátnice 30 lidí

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Vojenská ambulance přiváží do nemocnice zraněné.

Článek

„Dvě sebevražedkyně zabily nejméně 30 lidí při dvou explozích, které odpálily na tržišti," sdělila AFP bývalá šéfka úřadů v Madagali Maina Ularamuová.

Dvě mladistvé dívky podle svědků odpálily bomby blízko od sebe, kromě tří desítek mrtvých bylo mnoho lidí zraněno. Podle zdrojů agentury DPA byl atentát spáchán u autobusové zastávky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útoky v neděli i v pondělí

Atentát ve státě Adamawa byl spáchán ve stejný den, kdy pokračovaly útoky v Maiduguri. Obyvatel města Musa Abdukadir řekl, že po atentátu napočítal v nemocnici přes padesát těl obětí. Leželi tam jak mrtví z atentátu v mešitě, tak z nedělních útoků.

Pondělní útok v mešitě si vyžádal také 91 zraněných, uvedli představitelé města. K atentátu se sice zatím nikdo nepřihlásil, ale nese jasný rukopis útoků Boko Haram.

V neděli se střetla armáda se skupinou bojovníků Boko Haram ozbrojených ručními zbraněmi a raketovými granátomety, kteří se pokusili proniknout do města na třech nákladních automobilech. Zaútočili na domy u kasáren, která se pokusili zničit.

Jejich nájezd si vyžádal na třicet obětí. Mezi mrtvými je prý i starosta vsi Duwari, tvořící předměstí Maiduguri, i deset jeho dětí.

Mluvčí armády Mustapha Anka uvedl, že při útoku na předměstí Duwari se podařilo zneškodnit deset lidí, kteří chtěli ve městě spáchat sebevražedné atentáty.

Podle očitých svědků se dvě sebevražedné atentátnice vyhodily do povětří, když vojáci útok odráželi. Jedna z žen předstírala, že je obětí Boko Haram. Odpálila se ve frontě před mešitou. „Lidé byli kontrolováni před tím, než mohli projít. Ona přišla do středu shromáždění, zabila jednu osobu a zranila šest nebo sedm dalších,” uvedl jeden z místních obyvatel Ushahi Bulabulin.

Nyní armáda odpověděla na útok povstalců i palbou z děl, čímž je donutila k ústupu. Obyvatelé z okolí prchli do jiných částí města. „Všichni jsme včera utekli poté, co naše domy začaly hořet. Dnes ráno jsme se vrátili, a když jsme počítali lidi, kteří zůstali pod troskami domů, vybuchla bomba,” citoval v pondělí Reuters místního obyvatele.

Vojenská ofenzíva letos vytlačila milice Boko Haram z většiny území, které dobyly v posledních letech. Nyní se soustřeďuje na Maiduguri.

Páteční útok

V pátek večer ozbrojenci Boko Haram vtrhli na východě země do vesnice Kimba, kde stříleli po obyvatelích a zapalovali domy. Zabili nejméně 14 lidí a mnohé další zranili, uvedla agentura AFP.

Nigerijští islamisté mají na svědomí od zahájení své vzpoury před šesti lety smrt asi 20 tisíc Nigerijců, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám