Hlavní obsah

Muslimové v Keni džihádisty neposlechli a křesťanské spolucestující jim nevydali

Nairobi

Podvolit se příkazům džihádistů z milice Šabáb odmítla skupina muslimů, které radikálové přikázali vydat křesťany. Stalo se to v pondělí na severu Keni. Deset příslušníků Šabábu tam přepadlo autobus a chtělo křesťanské cestující pozabíjet.

Článek

Muslimové nejenže odmítli požadavek, aby vydali své křesťanské spolucestující, ale také jim pomohli zatajit identitu. „Dali jsme některým nemuslimům naše oblečení, aby je tak snadno nerozpoznali. Držíme pospolu,“ řekl agentuře Reuters jeden z mužů, jenž cestoval autobusem, který útočníci zasypali kulkami, přičemž zastřelili dva pasažéry.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nakonec to útočníci vzdali. „Vyhrožovali nám, že nás zastřelí, ale my jsme stále odmítali a chránili jsme naše bratry a sestry, dokud to nevzdali a neodjeli. Ale varovali, že se vrátí,“ dodal svědek.

„Místní lidé prokázali smysl pro vlastenectví a pospolitost,“ chválil statečné cestující guvernér oblasti Mandera Alí Roba.

Loni zastřelili polovinu cestujících

Radikálové z Šabábu přepadli v téže oblasti před rokem autobus směřující do hlavního města Nairobi a zblízka zastřelili 28 cestujících, kteří nebyli muslimského vyznání. Všechny autobusy mají od té doby policejní doprovod, ale v pondělí tomu tak nebylo, protože dotyčný autobus kontrolní stanoviště objel jinudy.

Somálské milice Šabáb útočí i v Keni a prohlašují, že neskončí, dokud se ze Somálska nestáhnou vojáci Africké unie, kteří pomáhají somálské vládě v boji proti islamistům. Šabáb také prohlašuje, že by severovýchodní Keňa měla připadnout Somálsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám