Hlavní obsah

Volá Hlas chalífátu. Islámský stát láká přívržence přes rádio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extremisté z Islámského státu (IS) se snaží získat na svoji stranu nové přívržence také v Afghánistánu, a to na úkor konkurenčních povstalců z Tálibánu. Ve východní provincii Nangarhár spustili propagandistické rozhlasové vysílání v paštunštině. Uvedl to server International Business Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát verbuje rekruty pomocí rádiaVideo: Reuters

 
Článek

Každodenní devadesátiminutový pořad se nazývá Hlas chalífátu a jeho programovou náplň tvoří rozhovory, poselství a písně o Islámském státu. Zjevně cílí na mladší publikum, které chce zlákat do svých řad. Jeden z mluvčích kupříkladu v jednom pořadu prohlásil, že IS není jen násilnická skupina, jak tvrdí jeho protivníci.

„Existuje spousta projektů, které nás haní. Takovou propagandu vytváří většina naší mladé generace, tito mladí s rtěnkami, kteří se holí a nosí oblečení, podle kterého je nelze rozeznat od žen,“ uvedl.

Islámský stát začal v Afghánistánu expandovat relativně nedávno, v Nangarháru ale už ovládá několik okresů, neboť se k němu přidalo mnoho bývalých bojovníků Tálibánu. Úřady se obávají, že jeho vysílání by mohlo provincii dále destabilizovat. „Většina našich lidí je bez práce a toto rádio spoustu z nich povzbudí k tomu, aby se zapojili do jejich řad,“ uvedl šéf provinční rady Ahmad Alí Hazrat. „Daíš (arabská zkratka pro IS) je teď sedm kilometrů od Džalálábádu. Jestli vláda rychle nezasáhne, rozšíří své vysílání a nábor lidí až do Kábulu,“ dodal.

Foto: Parwiz, Reuters

Islámský stát verbuje rekruty pomocí rádia

Úřadům se zatím nepodařilo vysílání zablokovat. „Stěhují se z jednoho místa na druhé. Je to obtížné,“ řekl mluvčí kanceláře guvernéra.

Podle velitele mezinárodních sil v Afghánistánu, amerického generála Johna Campbella má IS v zemi tisíc až tři tisíce příslušníků.

Reklama

Související články

Islámský stát ochromil hnutí Al-Káida

Na organizační schopnosti přívrženců Saddáma Husajna jsou teroristé z hnutí Al-Káida krátcí. Islámský stát (IS), který je z velké části dílem pohrobků iráckého...

Výběr článků

Načítám