Hlavní obsah

Američané poslali do Libye vojáky, museli je ale stáhnout

Tripolis

Američtí vojáci tento týden přistáli v Libyi na letišti Wattija, uvedl v pátek list Guardian. Jejich přistání potvrdilo libyjské letectvo s tím, že museli zase odletět, protože nedostali povolení působit na základně. Pentagon přiznal americkým médií, že součástí mise v Libyi byly jednotky speciálních sil.

Foto: Libyan Air Force

Skupina amerických vojáků v Libyi

Článek

Přítomnost dvacetičlenné skupiny se prozradila, když libyjské letectvo na svých facebookových stránkách zveřejnilo fotografie, kde pózují američtí vojáci v protistřepinových vestách po boku Libyjců. Tři měli útočné pušky. Podle libyjských zdrojů ale měli být vybaveni pokročilými zařízeními včetně navigací GPS a noktovizorů.

Libyjské letectvo ve čtvrtek uvedlo, že museli odletět na žádost místních velitelů, protože nedostali povolení na základně působit. Odletěli v dopravním letounu v civilních barvách, který byl neoznačený.

Foto: Libyan Air Force

Američtí vojáci u letdala, kterým odletěli z libyjského letiště.

Američtí commandos byli „nyní nějakou dobu v Libyi“, potvrdili televizi NBC američtí představitelé. Podle nich ale měli jen radit libyjským velitelů, a neměli nejen bojovat, ale ani Libyjce cvičit.

Podle nejmenovaného představitele Pentagonu museli opustit letiště Wattija kvůli problémům v komunikaci mezi vedením letiště a libyjskými složkami, které s americkými poradci běžně spolupracují.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Letiště Wattija se nachází na západě země v malém cípu území poblíž tuniských hranic, které ovládá mezinárodně uznávaná vláda. Od loňska se ho pokoušely dobýt milice Úsvit věrné předchozí islamistické vládě. Letiště také chtěli ovládnout bojovníci Islámského státu.

Není jasné, proč Pentagon skupinu vojáků na letiště Wattija poslal. Z vojenského hlediska je ale v oblasti strategickým bodem a přítomnost Američanů mohla souviset se snahou pomoci obráncům.

Případ ukazuje složitou situaci v Libyi, kde se podařilo ve čtvrtek s obtížemi podepsat dohodu mezi dvěma soupeřícími vládami, a kde řadu oblastí ovládají různé kmenové milice a radikální skupiny včetně Islámského státu. Současně potvrzuje snahu Západu začít se angažovat v Libyi, což ukázala už francouzská vyjádření poté, co Paříž přiznala průzkumné lety nad Libyí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám