Hlavní obsah

Ve Středoafrické republice vyhlásili povstalci autonomní stát

Bangui

Vůdce muslimských povstalců vyhlásil na severu Středoafrické republiky autonomní stát a informoval o tom už úřad OSN. Jmenovat se má Republika Logone. Ve Středoafrické republice se právě koná referendum o ústavě, jejíž přijetí otevře cestu k prezidentským a parlamentním volbám vypsaným na 27. prosinec.

Foto: Profimedia.cz

Voliči ve Středoafrické republice schválili v referendu novou ústavu.

Článek

Vůdce muslimských povstalců Noureddine Adam podepsal deklaraci o vyhlášení nového státu v pondělí a zaslal ji úřadu OSN v Kaga-Bandoro, kde sídlí. Přechodná vláda, která Středoafrickou republiku nyní vede, jeho krok odsoudila.

Adam vede frakci muslimského hnutí Séléka, které v roce 2013 provedlo převrat. Vedl ho Michel Djotodia, který se pak stal prvním muslimským prezidentem převážně křesťanské země. V polovině loňského ledna pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou reprezentovanou milicemi anti-balaka. Tyto násilnosti, které dosud nepřestaly, si vyžádaly životy tisíců lidí a milión osob kvůli nim opustilo domovy.

Zanedbaný muslimský sever

Adam se domnívá, že by země měla být rozdělena v zájmu zachování míru. Nesouhlasí s volbami a pohrozil prý násilím těm, kdo se zúčastnili referenda.

"Přejeme si především autonomii a pak zjistíme, jak dosáhnout nezávislosti. Muslimové jsou přehlíženi, centrální vláda nechala sever země napospas. Nejsou zde silnice, nemocnice ani školy," řekl v úterý Adamův mluvčí Maouloud Moussa.

Vojáci OSN sundali vlajku

Republika Logone je pojmenovaná podle řeky Logone, která má na severu Středoafrické republiky jeden z pramenů, její hlavní tok se ale nachází na území sousedního Čadu. Autonomní stát už má také vlastní vlajku - vodorovné žluté, zelené a černé pruhy s bílou hvězdou - a povstalci ji vyvěsili v severním městě N´Dele, ale vojáci mise OSN ji sundali.

V zemi působí 11 000 vojáků mise OSN a také francouzský kontingent, ale ukončit násilí se jim nepodařilo.

Na vůdce povstalců je vydán zatykač

Vládní mluvčí Dominique Said Panguindji vyzval mezinárodní síly, aby zabránily teroristům dále škodit. Adam by měl být podle něj zatčen a předán Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Adam byl v době převratu druhým nejvýše postaveným mužem v Séléka a v Djotodiaově vládě byl ministrem pro bezpečnost. Přechodná vláda, která byla ustavena později, na něj loni vydala zatykač a obvinila jej z válečných zločinů. Adam je na sankčním seznamu OSN.

Ústavní referendum začalo v neděli, ale bylo prodlouženo do pondělka a v některých oblastech se hlasovalo i v úterý. V Kaga-Bandoro chránili účastníky referenda vojáci mise OSN. Podle vládních zdrojů předběžné výsledky naznačují, že občané novou ústavu schválili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám