Hlavní obsah

IS v posledních letech získal 37 miliard korun

– Londýn

Islámskému státu (IS) se v posledních letech podařilo získat asi 1,5 miliardy dolarů (37 miliard Kč) a Spojené státy spolupracují s partnery na tom, aby tato organizace další peníze pokud možno nedostala. Řekl to ve čtvrtek v Londýně podle agentury Reuters vysoký představitel amerického ministerstva financí Adam Szubin, který má na starosti boj proti terorismu.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Irácký voják pozoruje kouř vycházející z místa bojů

Článek

Islámský stát předně uloupil až miliardu dolarů z trezorů bank, které zabral v Iráku a Sýrii. Dalších asi 500 miliónů dolarů získal prodejem ropy na černém trhu. "Také sebral mnoho dalších miliónů obyvatelům území, která obsadil. A to často krutými prostředky," uvedl Szubin v projevu k odborníkům v londýnském zahraničněpolitickém institutu Chatham House.

IS získává peníze především z ekonomiky a dalších zdrojů na okupovaných územích a jen velmi málo od zahraničních dárců. Tím je podle Szubina těžké jeho financování brzdit. Organizace je nyní bohatá, ale potřebuje přístup k finančním institucím pro převod svých peněz a dovážet různé zboží. "Zaměřujeme se na tyto dva aspekty," vysvětlil americký představitel. Dodal, že omezit finance IS má v boji proti této teroristické organizaci zásadní význam.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Szubin sdělil, že Spojené státy spolupracují úzce s iráckou vládou s cílem zamezit posílání dalších peněz do desítek bankovních poboček, které se nacházejí na území ovládané teroristy. Pro oslabení IS je podle něj také nutné, aby člen NATO Turecko udělalo více k posílení své hranice se Sýrií a Irákem s cílem zamezit přenášení peněz IS. "Zajištění této hranice by bylo velkým přínosem," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám