Hlavní obsah

Turecko poslalo do Iráku vojáky, ten to označil za invazi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Turecko poslalo na sever Iráku stovky vojáků. Oznámilo, že mají pomoci iráckým ozbrojeným silám v oblasti. Irák ale označil proniknutí tureckých vojáků na sever provincie Ninive za invazi a narušení jeho svrchovanosti a vyzval turecké síly k okamžitému stažení, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Kurdský pešmerga na stanovišti u Mosulu

Článek

Úřad iráckého premiéra hovoří o vstupu „zhruba jednoho ozbrojeného praporu” tureckých vojáků. Podle BBC jich je v zemi asi 150.

Irácké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení označilo tureckou vojenskou aktivitu za invazi a odmítlo provádění jakýchkoli vojenských operací, které nejsou koordinovány s vládou v Bagdádu. V prohlášení stojí, že „Turecko by mělo respektovat dobré vztahy obou zemí a okamžitě se stáhnout”.

Turecký bezpečnostní zdroj v pátek Reuters řekl, že v severním Iráku v oblasti Mosulu bylo nasazeno přinejmenším několik set tureckých vojáků, aby poskytli "odbornou pomoc" iráckým ozbrojeným silám v oblasti. Zdroj tvrdil, že koalice zemí bojujících proti radikálnímu Islámskému státu (IS) byla o tomto kroku vyrozuměna.

Nejde  o aktivitu koalice

Dva americké armádní zdroje podle Reuters v pátek potvrdily, že USA věděly o nasazení stovek tureckých vojáků v severním Iráku, ale nejde prý o součást aktivit mezinárodní koalice v čele s USA.

V oblasti jsou aktivní také menšinoví Kurdové, kteří v severním Iráku žijí a s pomocí mezinárodní koalice bojují proti IS. Zároveň ale mají kritické vztahy s Tureckem, které obnovilo boje proti kurdským separatistům na svém území a potažmo v Sýrii a v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám