Hlavní obsah

V Británii odsoudili vůdce maoistického kultu, který věznil ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský soud uznal vinným vůdce maoistické komunity, který tři desítky let držel v otroctví svou vlastní dceru. Informoval o tom server BBC. Vyšetřování 75letého Aravindana Balakrishnana začalo před dvěma lety poté, co se jeho dceři podařilo uprchnout.

Foto: Toby Melville, Reuters

Aravindan Balakrishnan

Článek

Balakrishnan byl souzen i za znásilnění a sexuální útoky na ženy, které se staly členkami jeho radikální komunistické skupiny. Některé věznil až 30 let.

Muži hrozí doživotní trest vězení.

Balakrishnan a jeho partnerka založili komunistické společenství v roce 1974 a svým následovníkům vštěpovali ideologii čínského komunistického vůdce Mao Ce-tunga. Organizace v 70. letech publikovala protirežimní tiskoviny a vyzývala k útokům na celý západní politický systém. Její činnost policie ukončila zátahem v roce 1978. Některé ženy s ním žily i nadále. Přišly sice dobrovolně, postupně ale zcela skončily v jeho moci.

Pětasedmdesátiletý Aravindan Balakrishnan podle vyšetřovatelů používal brutální a promyšlené metody manipulace. Ty zahrnovaly ponižování, zastrašování, bití, sexuální zneužívání a celkové podrobování.

Dcera nikdy neopustila dům

Teprve v roce 2013 se ukázalo, že jedna z žen Balakrishnanovi přezdívanému "soudruh Bala" porodila dceru, kterou pak otec více než 30 let držel pod zámkem.

Balakrishnanova dcera podle psychologů nedisponuje svobodnou vůlí; neví, co je to soukromý život ani samostatné rozhodování. Tyran, který skončil v rukou policie, svou dceru nikdy nenechal zapsat do školy a nepřivedl ji ani k lékaři. Dívka tak jeho londýnský dům za celý svůj život téměř neopustila. Nikdy neviděla hračky, nepoznala ani žádné kamarády.

"Pro bolest, kterou mi Bala a jeho spolek způsobili, neexistují slova. Šikanovali mě, trápili, ponižovali a izolovali. Žila jsem v neustálém strachu a nesměla jsem vést normální život. Stal se ze mě nikdo, o mé existenci nikdo nic netušil," uvedla mladá žena ve svém prohlášení pro soud.

Prokuratura Balakrishnanovi v obžalobě připsala omezování osobní svobody, několik případů znásilnění, napadení a krutého zacházení, kterých se dopustil na osobě mladší šestnácti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám