Hlavní obsah

Speciální jednotky osvobodily 40 lidí zajatých Tálibánem

– Kábul

Nejméně čtyřicet lidí, které držel v zajetí afghánský Tálibán, osvobodily ve čtvrtek večer afghánské a americké speciální jednotky při společné operaci v provincii Hílmand. V pátek to oznámily úřady a velení amerických sil působících v Afghánistánu.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Vojáci zaútočili na věznici Tálibánu v okrese Nauzád v pozdních hodinách s pomocí vrtulníku. Osvobodili čtyři desítky vězňů, které tam drželo radikální hnutí. Šlo o zajaté afghánské policisty, vojáky a příslušníky pohraniční stráže, upřesnily americké síly v prohlášení.

Afghánské ministerstvo obrany informovalo dokonce o 60 osvobozených osobách. Rozdíl v uváděných počtech lidí, které se podařilo dostat na svobodu, zatím není jasný.

„Bylo použito síly potřebné k úspěšnému splnění mise,” sdělil podle agentury DPA pouze nejmenovaný mluvčí amerických jednotek, aniž uvedl, jestli měly speciální síly nějaké ztráty nebo zraněné.

Ministerstvo dodalo, že původním cílem operace bylo chytit jednoho z velitelů Tálibánu. Ani jeden zdroj neupřesnil, zda se původní cíl podařilo splnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám