Hlavní obsah

Francie krouží v Libyi nad místy pod kontrolou Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vojenská letadla podnikla několik průzkumných a pozorovacích letů nad Libyí včetně oblastí pod kontrolou Islámského státu (IS). Další podobné lety jsou plánovány, plyne z dokumentu zveřejněného v pátek kanceláří prezidenta Francoise Hollanda. Italský premiér současně varoval, že může být potřeba zásah v Libyi.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Příprava bojového letounu Rafale na palubě lodě Charles de Gaulle

Článek

Dva lety byly podniknuty 20. a 21. listopadu kolem měst Syrta a Tobrúk. Je to poprvé, kdy Francie přiznala, že je zapojená do operací v Libyi.

„Další zpravodajské, pozorovací a průzkumné lety jsou plánovány,“ stojí v dokumentu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

 Chaos v Libyi využívá IS 

Francie už více než rok varuje, že politický chaos v zemi bez jednotné ústřední vlády vytváří vynikající podhoubí pro teroristické skupiny. Libye se po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 nedokázala vymanit z chaosu. Má dvě vlády a dva parlamenty. Řadu oblastí ovládají kmenové milice, které se podílely na sesazení Kaddáfího.

„Libye ve mně vzbuzuje obavy, protože Daíš (arabský akronym Islámského státu) se tam prosadil, když využil výhod místního soupeření,“ řekl 22. listopadu francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

V Libyi působí 2000 až 3000 bojovníků místní odnože Islámského státu, která dostává podporu a rady od vedení IS. V zemi ale operují i další radikální muslimské skupiny salafistů.

Zdroj z francouzské vlády citovaný agenturou AFP se domnívá, že přesun bojovníků IS do Libye souvisí s tím, že se pro radikály komplikuje přístup do Sýrie. V Tunisku byli v polovině listopadu zadrženi dva Francouzi, kteří se chtěli zřejmě připojit k IS v Libyi.

Podle specialisty na oblast severní Afriky Kadera Abderrahima se snaží členové IS vyvolat napětí mezi národy Tuarégů a Tubúů, které obývají jih Libye. Vystupňování jejich rivality by podle Abderrahima mohlo vést k destabilizaci celé oblasti až po Čad a Súdán.

Ministr Le Drian proto navrhl sjednotit umírněné skupiny proti IS: „Když sjednotíme tyto síly pro Daíš, nebude dál existovat ve vojenském slova smyslu.“

Zásah nelze vyloučit

Italský premiér Matteo Renzi řekl, že západní svět je stále více znepokojen nárůstem vlivu IS v Libyi. ”Hrozí, že se Libye stane dalším místem, kde bude nutné naléhavě zasáhnout.”

Syrta, kterou radikálové ovládají, leží jen 600 kilometrů od Sicílie. Ještě větší obavy ale vzbuzuje, že by při výpadech z města mohli radikálové ovládnout opuštěná ropná pole.  Nyní zprovozňují rafinérie, přičemž využívají toho, že k nim přeběhli lidé z jiných vzbouřeneckých skupin včetně vládních úředníků. Posilují je i zahraniční bojovníci, kteří se nedostali do Sýrie a skončili v Libyi, uvedl pro britský list Daily Mail specialista na Blízký východ, novinář John R. Bradley.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám