Hlavní obsah

Nový vůdce Tálibánu je údajně mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Velitel afghánského povstaleckého hnutí Tálibán mulla Achtar Muhammad Mansúr je po smrti, oznámil podle agentury Nová Číny ve čtvrtek na Twitteru afghánský viceprezident Abdar Rašíd Dóstum. Tálibán tento týden potvrzoval, že je Mansúr zraněný, ale následně to popřel.

Foto: Taliban Handout/Handout, Reuters

Nový vůdce Tálibánu mulla Achtar Muhammad Mansúr, bývalý ministr dopravy za vlády Tálibánu

Článek

Afghánské zdroje v úterý uvedly, že byl Mansúr postřelen při hádce, která se rozpoutala mezi veliteli Tálibánu v pákistánské Kvétě. Tálibán původně potvrdil, že mulla byl vážně zraněn, ale později to popřel. Podle agentury AFP byli při přestřelce zraněni celkem čtyři lidé. [celá zpráva]

O tom, že Mansúr svým zraněním podlehl, informovala i televize 1TV. Mluvčí Tálibánu Zabiuláh Mudžáhíd to popřel. Je to prý nepodložená propagandistická zpráva, která má veřejnost zmást.

Mansúr oficiálně převzal vedení povstalců v létě poté, co Tálibán s více než dvouletým zpožděním přiznal smrt dosavadního šéfa mully Umara. Zatajování jeho smrti a nástupnictví Mansúra se nelíbilo části velení i řadovým bojovníkům a Tálibán se rozštěpil. Frakce vedená mullou Muhammadem Rasúlem se spřáhla s přívrženci Islámského státu. [celá zpráva]

Také Rasúl byl údajně v minulých dnech zabit, ale při přestřelce v Afghánistánu, nikoliv v pákistánské Kvétě.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám