Hlavní obsah

Pákistán odmítl přijmout migranty deportované z Řecka, nepustili je z letadla

Aktualizováno

Pákistánské úřady ve čtvrtek nedovolily na letišti v Islámábádu opustit letadlo 30 migrantům, kteří byli deportováni z Řecka. Informovala o tom agentura Reuters. Pákistán uprchlíky považuje za neprověřené.

Foto: Profimedia.cz

Migranti z Pákistánu a Íránu na řecko-makedonských hranicích

Článek

Pákistán počátkem listopadu oznámil, že pozastavuje dohody, které uzavřel se členskými zeměmi Evropské unie mimo Británie ohledně přijímání vyhoštěných uprchlíků. Islámábád si tehdy stěžoval, že Pákistánci jsou často označováni za teroristy a bez dalšího zkoumání posíláni zpět do vlasti.

Před týdnem vysocí představitelé Pákistánu a Evropské unie vedli jednání s cílem urovnat spor ohledně nucených repatriací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve čtvrtek pákistánské ministerstvo sdělilo, že letadlem z Řecka do Islámábádu dorazilo 30 „neprověřených vyhoštěnců". „Na rozkaz ministra vnitra úřady nedovolily těmto nelegálně vyhoštěným lidem a posádce opustit letadlo," konstatovalo ministerstvo ve svém prohlášení.

Ministr: Někteří nejsou občané Pákistánu

Podle evropského statistického úřadu Eurostat jsou v poslední době Pákistánci sedmou největší skupinou žadatelů o azyl v EU. Mezi druhým čtvrtletím loňského roku a druhým čtvrtletím letošního roku přijaly úřady členských zemí EU skoro 25 400 žádostí o azyl od pákistánských občanů, z čehož více než čtvrtinu vyřídily kladně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčky migrantů převážně z Pákistánu s policií na řecko-makedonských hranicíchVideo: Reuters

Velkou skupinu tvoří pákistánští migranti na řecko-makedonských hranicích. Makedonská pohraniční stráž ve středu proti asi dvěma stovkám běženců, kteří chtěli ileálně přejít hranici z Řecka, nasadila slzný plyn.

Pákistánský ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán si v listopadu stěžoval, že většina unijních zemí vyhošťuje předpokládané Pákistánce, aniž si u pákistánských úřadů ověří jejich národnost a další podrobnosti. Do Pákistánu bylo podle něj loni vypovězeno 90 tisíc lidí různých národností.

Reklama

Výběr článků

Načítám