Hlavní obsah

Sedmnáctiletou Rakušanku, která se přidala k IS, ubili k smrti

Vídeň

Sedmnáctiletá Samra Kesinovičová, která loni v dubnu se svou patnáctiletou kamarádkou Sabinou Selimovičovou odešla do Sýrie bojovat po boku Islámského státu, je po smrti. Ubila ji skupina teroristů za to, že se pokusila uprchnout z města Rakka. Informoval o tom server Daily Mail.

Foto: Interpol

Sabina Selimovičová (vlevo) a Samra Kesinovičová

Článek

Už od prosince loňského roku je mrtvá i Sabina, byla zabita během bojů. Smrt Rakušanky potvrdila na začátku roku Organizace spojených národů. O osudu Samry tehdy nebyly žádné informace.

Kdy přesně Samra zemřela, není jasné. Rakouské úřady odmítly její osud komentovat. Ministerstva vnitra a zahraničí informaci odmítly potvrdit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Server Local napsal, že o smrti dívky informovala Tunisanka, která s oběma děvčaty ve městě Rakka bydlela. Jí se z města podařilo odejít.

Rakka je v posledních týdnech cílem náletů a podle některých informací se ji snaží lidé opouštět a dostat se do iráckého Mosulu. [celá zpráva]

Dívky se „proslavily” jako reklamní tváře IS, měly přilákat k organizaci další členy. Na snímku stály s kalašnikovem obklopené islamistickými bojovníky.

Foto: Profimedia.cz

Islámský stát dívky využil v propagačních materiálech. Na snímku Sabina Selimovičová

Děvčata pocházela z bosenských rodin, které do Rakouska odešly během konfliktu v bývalé Jugoslávii. Zradikalizovala se v jedné z mešit a v dubnu loňského roku odešla od rodin. Nechala dopis ve znění: „Nehledejte nás. Budeme sloužit Alláhovi a zemřeme pro něj.”

Dívky nejprve odjely do Turecka a syrskou hranici překročily pěšky. S sebou neměly vůbec nic. Předpokládá se, že po příjezdu se provdaly za bojovníky IS.

Už na podzim 2014 se objevily informace, že svého rozhodnutí litují a chtějí se vrátit do Rakouska. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám