Hlavní obsah

Přestaňte stavět umělé ostrovy v Jihočínském moři, vyzval Obama Peking

Manila

Prezident USA Barack Obama vyzval ve středu Čínu, aby přestala stavět umělé ostrovy ve sporných oblastech Jihočínského moře. Obama se tak vyjádřil ve filipínské metropoli Manile, krátce před zahájením summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Schůzka APEC je zaměřena na obchodní a hospodářskou spolupráci v regionu, ekonomická jednání ale zastiňují územní spory států APEC týkající se strategicky významného Jihočínského moře a také téma terorismu po krvavých útocích v Paříži z minulého týdne.

Čína si dělá nároky na téměř celé Jihočínské moře a od konce roku 2013 přistavuje k tamním útesům umělé ostrovy. Na některých pak vybudovala i přistávací dráhy.

"Mluvili jsme o dopadech, které má výstavba umělých ostrovů a další stavební aktivity Číny na stabilitu oblasti," řekl Obama novinářům po schůzce s filipínským prezidentem Benignem Aquinem krátce před začátkem summitu, kterého se účastní i čínský prezident Si Ťin-pching.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

"Shodli jsme se na nutnosti podniknout zásadní kroky ke snížení napětí, včetně slibu ukončit další stavbu umělých ostrovů a militarizaci sporných oblastí v Jihočínském moři," dodal.

Čína tvrdí, že tyto práce jsou legální a ujišťuje, že nemá v úmyslu využívat ostrovy k vojenským účelům. Čínské teritoriální nároky v Jihočínském moři, kudy vedou důležité námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu, se kříží s představami Vietnamu, Filipín, Malajsie, Tchaj-wanu a Bruneje.

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Na snímku z loňského srpna je ostrov výrazně menší

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Ostrov Fiery Cross Reef na snímku z 18. března letošního roku

Washington prosazuje zachování svobody plavby a přeletů v oblasti Jihočínského moře. V posledních týdnech vyslal do oblasti válečná plavidla i bombardéry B52.

Obama přiletěl do Manily v úterý a hned při úterní schůzce s filipínskými představiteli slíbil Filipínám další finanční a námořní pomoc. Oznámil mimo jiné, že Spojené státy předají filipínskému vojenskému námořnictvu dvě plavidla v rámci snahy posílit námořní bezpečnost této jihoasijské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám