Hlavní obsah

Zmařili jsme nový útok na plážích v Súse, ohlásilo Tunisko

Tunis

Tuniská policie odhalila plán nového teroristického útoku v přímořském letovisku Súsa, kde islamisté letos v červnu zabili 38 lidí. Podle serveru BBC to v úterý oznámilo tuniské ministerstvo vnitra.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Na pláži v Súse v létě útočníci zabili 38 lidí.

Článek

Policie podle prohlášení zatkla více než deset podezřelých, o nichž se domnívá, že podstoupili výcvik v táborech islámských radikálů v Sýrii a Libyi. V pondělí bylo také zatčeno sedm žen, jež mají být součástí propagandistického křídla místní odnože Islámského státu, organizace Džund al-Chiláfa.

Zatčení jsou výsledkem jedné z největších protiteroristických operací v zemi. Úřady tvrdí, že síť měla v plánu útočit na politiky, centra bezpečnosti a pláže v Súse, kde turistický ruch po červnovém útoku utrpěl velké škody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z útoku tuniského atentátníkaVideo: Nihal Zidí, Reuters

V Tunisku v roce 2011 začala série převratů a nepokojů, nazývaná na Západě Arabským jarem. Tunisko na rozdíl od jiných zemí přechod dobře zvládlo. Přesto je jednou z největších líhní džihádistů a s nárůstem radikalismu se potýká i na vlastní půdě. V Iráku a Sýrii bojuje nejméně 3000 jeho občanů a útok v Súse nebyl letos jediný. Při přepadení muzea Bardo v Tunisu zemřelo v březnu více než 20 lidí včetně mnoha zahraničních turistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsem zahanben, řekl otec tuniského útočníka

Otec útočníka, který v pátek na pláži u východotuniského letoviska Súsa zabil 38 lidí, se novinářům svěřil, jak ho čin jeho syna šokoval a jak se jím cítí...

Výběr článků

Načítám