Hlavní obsah

Při útoku islamistů na hotel v somálském Mogadišu zemřelo nejméně 12 lidí

Aktualizováno

Minimálně 12 lidí přišlo v neděli ráno o život při útoku islamistů na hotel Sahafi v centru somálské metropole Mogadišu. K odpovědnosti za incident se přihlásily islamistické milice šabáb.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útočníci nejprve před vchodem do hotelu odpálili dvě nálože, aby se dostali dovnitř, a nyní stále ještě bojují v budově s bezpečnostními silami. Podle agentury AFP to řekli zástupci místní policie.

U vchodu do hotelu nejprve vybuchla jedna a krátce po dní druhá nálož, obě byly podle policie nastražené v automobilech. Svědkové viděli před budovou dva mrtvé a několik zraněných, část hotelu výbuchy zdemolovaly. Hotel Sahafi často využívají zákonodárci, vládní činitelé i diplomaté a je chráněn ozbrojenými silami.

Útočníci po explozích vtrhli do hotelu, kde boj pokračuje. Ze střechy hotelu na příslušníky ozbrojených sil střílí bojovníci z automatických zbraní, uvedl jeden ze zástupců policie.

Mluvčí Šabábu agentuře Reuters sdělil, že útok uskutečnili bojovníci z jeho organizace. "Tato operace stále trvá" řekl. Milice Šabáb podnikají v Mogadišu časté útoky a páchají i rozsáhlé teroristické akce v sousední Keni.

Milice Šabáb usilují o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal.

Reklama

Výběr článků

Načítám