Hlavní obsah

Jižní Korea ostřelovala v době setkání rozdělených rodin severokorejskou loď

– Soul/Pchjongjang

Jihokorejské námořnictvo vypálilo v sobotu odpoledne pět výstřelů na zbloudilou severokorejskou hlídkovou loď, která ve Žlutém moři překročila spornou námořní hranici. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap. KLDR to označila za vážnou provokaci.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Článek

Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že loď podnikala rutinní činnost. Když překročila hranici, jihokorejská směrem k ní vystřelila varovné výstřely. Severokorejský člun palbu neopětoval a vrátil se.

Podle Pchjongjangu by podobné konfrontace mohly vést k vojenské konfrontaci: „Pokud budou jihokorejští váleční štváči dál lehkomyslní, nastanou jen válečné hrůzy mající daleko ke zlepšení vztahu mezi severem a jihem.“

K incidentu došlo v době, kdy pokračuje setkávání rozdělených rodin, teprve druhé za posledních pět let.

Sporná hranice byla od loňského února překročena několikrát. Naposledy po sobě lodě obou zemí, které jsou stále ve válce, střílely v říjnu. Od roku 1999 si tyto podobné střety vyžádaly desítky životů.

Severní Korea námořní hranici neuznává, protože na volném moři nepokračuje ve směru pozemní hranice, ale stáčí se na sever k severokorejskému pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám