Hlavní obsah

V Austrálii se upálil afghánský uprchlík

– Canberra

V Austrálii se o víkendu upálil afghánský uprchlík, protože se bál vypovězení ze země. Třicetiletý muž spáchal sebevraždu během videohovoru s pracovnicemi organizace na podporu běženců. Muž pocházel z afghánského etnika Hazárů, jehož příslušníky začaly australské úřady loni deportovat.

Foto: Profimedia.cz

Australský policista. Ilustrační foto

Článek

"Už dříve nám řekl, že většinu jeho rodiny zabil v Afghánistánu Tálibán a že ho trápí nejistota z budoucnosti," uvedla Sarah Rossová z organizace Refugee Rights Action Network pomáhající uprchlíkům. "Můj jediný zločin je, že jsem uprchlík," napsal Afghánec její kolegyni Michelle Buiové večer před tím, než se upálil.

Muž si v poslední době stěžoval, že strach z toho, že bude poslán zpátky do migračního tábora, společně s jeho nejistým vízovým statusem a hrozbou návratu do Afghánistánu "ho ničí". Při telefonátu humanitárním pracovnicím řekl, že jeho strach vzrostl, protože policie a zaměstnanci imigračního úřadu ho chtějí vyslýchat kvůli údajnému vyhrožování. Proto odešel z bytu a začal přespávat v buši.

Snažily se mu čin rozmluvit

Rossová a Buiová se při telefonátu v neděli krátce před polednem místního času snažily Afghánci jeho čin rozmluvit. On na jejich slova ale nedbal, polil se benzínem a zapálil se. Lékaři pak našli jen jeho ohořelé tělo.

Afghánec z menšinového etnika Hazárů žil v Austrálii tři roky. Původně byl umístěn v uprchlickém táboře Yongah Hill nedaleko města Perth ve státě Západní Austrálie, později ale dostal vízum pro přechodný pobyt a byl mu umožněn volný pohyb.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

V Austrálii nyní žije několik tisíc afghánských Hazárů. Loni v říjnu australská vláda, která bývá často kritizována za přísnou azylovou politiku, začala tyto žadatele o azyl ze země deportovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám