Hlavní obsah

Tálibán se stahuje z Kunduzu, útočí na další afghánské město Ghazní

Kábul

Afghánský Tálibán v úterý oznámil, že se definitivně stahuje z centra strategického města Kunduz na severu země. Obsadil ho na konci září a armáda ho po těžkých bojích vytlačila z větší části města, přičemž byla zničena nemocnice Lékařů bez hranic. Vzbouřenci přesouvají své jednotky k městu Ghazní, na které útočí od pondělí.

Foto: Hekmat Aimaq, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu a mladí Afghánci na opuštěném armádním autě

Článek

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid sdělil, že bojovníci hnutí se z třísettisícového Kunduzu stahují proto, aby předešli dalšímu zabíjení civilistů. Vzbouřenci se takticky stáhli z hlavních křižovatek, trhů a vládních budov, řekl Mudžáhid.

Guvernér provincie Kunduz Hamdulláh Daníší prohlásil, že obchody a trhy ve městě jsou znovu otevřené a že lidé se opět odvažují vycházet do ulic. Vojáci ale stále prohledávají domy, protože podezírají některé rebely, že ve městě zůstali.

Podle agentury AP počet mrtvých a zraněných z bojů v Kunduzu není známý, ale bude pravděpodobně dosahovat několika stovek.

Foto: Novinky

Provincie, kde aktuálně útočí Tálibán

Při pokusu dobýt město z rukou tálibů povolali afghánští vojáci americkou leteckou podporu. Americký bitevní letoun AC-130 ostřeloval nemocnici Lékařů bez hranic, kde zemřelo 22 lidí. [celá zpráva]

Boje o Ghazní

Ghazní na jihovýchodě země se pokusilo v pondělí ráno dobýt 2000 bojovníků Tálibánu, kteří útočili z několika stran. Armáda je ale dokázala odrazit „Při prudkých bojích se dostali až do vzdálenosti pěti kilometrů od Ghazní, ale byli rychle zatlačeni zpět afghánskými silami,” uvedl tajemník guvernéra provincie Muhammad Alí Ahmádí pro AFP.

"Ze sousedních provincií dorazily vojenské posily, aby město zabezpečily," dodal Ahmádí. V úterý se z předměstí Ghazní ozývaly exploze a sporadická palba. Ulice osiřely, protože obyvatelé v panice prchli.

Podle šéfa provinční policie Assadulláha Šuhajího ale „snaha Tálibánu dobýt město neuspěla a Tálibán brzo pozná, že Ghazní není Kunduz.“

Boje se v zemi šíří

Boje se šíří i do dalších provincií jako Badachšán a Tachár. Narůstají obavy, že přechodné obsazení Kunduzu Tálibánem bylo pouze začátkem nové, troufalejší strategie hnutí, které doposud kontrolovalo značné části afghánského venkova, ale žádná velká města.

O nové strategii svědčí i útok Tálibánu z minulého týdne na město Majmaní, které je metropolí provincie Farjáb. Také ten armáda zmařila.

Tálibán míří na televize

Tálibán také v pondělí označil dvě největší televize v zemi Tolo a 1TV, že jsou legitimními vojenskými cíli. Prý odvysílaly vylhané zprávy, že bojovníci Tálibánu v Kunduzu znásilňovali ženy v hostelu pro ženy.

Reklama

Související články

Do bitvy o Kunduz zasáhly speciální síly NATO

Afghánští vojáci ve středu bojují už třetí den u města Kunduz, kterého se v pondělí zmocnil Tálibán. Podporují je nejen americké nálety, ale také speciální...

Tálibán dobyl Kunduz lstí

Relativně snadné obsazení severoafghánského Kunduzu se povstalcům z hnutí Tálibán podařilo díky úskoku, řekl agentuře AFP jeden z afghánských bezpečnostních...

Výběr článků

Načítám