Hlavní obsah

V Afghánistánu se zřítil britský vrtulník, zamotal se do lana pozorovacího balónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Na základně NATO v Kábulu se v neděli pozdě odpoledne zřítil vojenský vrtulník Velké Británie Puma Mk.II, v jehož troskách zahynulo pět příslušníků mezinárodní koalice a dalších pět utrpělo zranění, oznámily agentury AP a AFP. Představitelé základny hovoří o nehodě, nejde podle nich o důsledek nepřátelské palby, vrtulník se střetl s poutacím lanem balónu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kábulu spadl průzkumný balónVideo: Reuters

 
Článek

Velení mise Resolute Support (Rozhodná podpora), jejímž úkolem je výcvik afghánských bezpečnostních složek, neupřesnilo státní příslušnost obětí. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že mezi zabitými příslušníky mise NATO jsou dva členové britského vojenského letectva RAF.

„Nehoda se vyšetřuje, ale můžeme potvrdit, že to byla nehoda, a ne důsledek aktivity vzbouřenců,“ řekla mluvčí britského ministerstva obrany. „Vrtulník se zřítil při přistání na velitelství mise Resolute Support,” upřesnila. Podle BBC přepravovala helikoptéra vojáky NATO.

Rotor vrtulníku při přistání zavadil o lano upoutaného pozorovacího balónu. Zatím není jasné, zda balón neztratil plyn, a proto zkřížil cestu helikoptéře. „Jeho poutací lano se zapletlo do rotoru, což vedlo k pádu,” uvedl afghánský voják Nadžibulláh pro AP. Po havárii vrtulníku balón spadl.

Foto: Právo

Vrtulník SA 330 Puma, vzor pro licenční IAR 330

Balóny se v Afghánistánu běžně používají u základen, monitorují okolí, zda se neblíží vzbouřenci.

Od zapojení Británie do bojů v Afghánistánu proti tamnímu radikálnímu islámskému hnutí Tálibán v říjnu 2001 tak počet padlých Britů v konfliktu stoupl podle AFP na 456.

V neděli se v centru Kábulu stal terčem pumového útoku jeden britský konvoj. Při útoku byli lehce zraněni tři afghánští civilisté, ale nikdo z Britů. Škody jsou na budovách v okolí výbuchu. K činu se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Reklama

Výběr článků

Načítám