Hlavní obsah

Tálibán dobyl Kunduz lstí

– Kunduz

Relativně snadné obsazení severoafghánského Kunduzu se povstalcům z hnutí Tálibán podařilo díky úskoku, řekl agentuře AFP jeden z afghánských bezpečnostních představitelů. Podle něj vzbouřenci při dočasném ovládnutí třísettisícového města uplatnili taktiku trojského koně.

Foto: ČTK/AP

Tálibové kontrolují civilisty na hranicích Kunduzu.

Článek

Bojovníci Tálibánu sice podnikli na město útok ze tří stran, ale nemuseli Kunduz složitě dobývat. Další tálibové už v něm dávno byli.

Podle bezpečnostního představitele, který nechtěl být jmenován, se do města infiltrovaly stovky bojovníků hnutí v posledních dnech v rámci oslav muslimského svátku oběti Íd al-adhá. To jim umožnilo zmocnit se Kunduzu během jediného dne – pondělka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánská armáda útočí na Tálibán v KunduzuVideo: Reuters

Foto: Novinky

Kundúz

Pokud jsou jeho tvrzení pravdivá, znamená to však také, že naprosto selhaly bezpečnostní kontroly příchozích. Tálibán letos už jednou na město zaútočil a poté, co byl odražen, si v jeho okolí upevňoval pozice.

Představitel také vysvětloval, proč se město nepodařilo dobýt zpět hned druhý den: „Tálibán položil kolem Kunduzu miny a improvizované nálože, které zpomalují pohyb kolon s posilami afghánské armády mířících k městu.”

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Boje o město pokračovaly ve čtvrtek, kdy do něj pronikly vládní síly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám