Hlavní obsah

Súdánci odčerpávali palivo z havarované cisterny, výbuch zabil přes 170 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí výbuchu cisterny s palivem v Jižním Súdánu stoupl na 176, uvedla BBC s odvoláním na správce okresu Maradi. Podle prezidentova mluvčího Ateny Weka Atenyho, jehož citovala agentura Reuters, náklad explodoval ve chvíli, kdy se místní snažili z cisterny palivo odčerpat. Další desítky lidí byly těžce zraněny

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Uprchlíci z Jižního Súdánu v táboře Kakuma severně od keňského Nairobi

Článek

Cisternový vůz sjel ve středu ze silnice, po níž mířil do jižní části země. Ateny původně řekl, že místní úřady potvrdily 85 mrtvých a až 50 vážně zraněných. Pak správce okresu Maradi Wilson Thomas Yanga uvedl, že počet obětí dosáhl 176 a může dál stoupat.

„Nemáme dost zdravotnického vybavení, takže zranění nemusejí přežít, protože nemáme prostředky k ošetření silně popálených,” prohlásil ministr informací Západní rovníkové provincie Charles Kisanga.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zasahující lékař Chandi Savior řekl, že chybí kyslík i analgetika, takže lidem s popáleninami nejsou zdravotníci schopní utišit bolest. Na místo letecky zamířili lékaři z celé země. Jižní Súdán požádal o pomoc Červený kříž i OSN.

Cisterna s palivem jela z hlavního města Juby do Západní rovníkové provincie. Zatímco řidič šel po havárii do nejbližšího města pro pomoc, místní se seběhli k cisterně, aby si nabrali benzín. Ten ale vybuchl.

V této části Jižního Súdánu se podle Reuters staly podobné nehody už v minulosti. Cisterny tam často překonávají velké vzdálenosti po špatně udržovaných silnicích a projíždějí chudými vesnicemi.

Jižní Súdán je nejmladším státem na světě a patří k nejchudším na světě. Vznikl v roce 2011 odtržením od Súdánu, o čemž Jihosúdánci rozhodli v referendu.

Od prosince 2013 je ale dějištěm konfliktu, v němž proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci věrní bývalému viceprezidentovi Rieku Macharovi. Od konce srpna sice platí příměří, ale je porušováno. Prezidentův mluvčí Ateny však řekl, že nehoda cisterny ani její výbuch s politickou situací nesouvisí: „Byla to nehoda.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám