Hlavní obsah

Česká republika otevřela nový konzulát v Číně

– Čcheng-tu
Právo, Radek Plavecký (Čcheng-tu)

Generální konzulát České republiky byl v úterý slavnostně otevřen v čínském městě Čcheng-tu v provincii S’-čchuan. Podle náměstka ministra zahraničních věcí Lukáše Kauckého, který se otevření zúčastnil, to je po deseti letech jediný nový český generální konzulát ve světě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Otvírání konzulátu ČR v čínském městě Čcheng-tu

Článek

„Pokud vím, tak naposledy byl konzulát otvírán v Chicagu, mezitím se jen obnovovala některá velvyslanectví, která byla dříve zavírána,” uvedl Kaucký.

Pro ČR by měl mít význam hlavně v navazování dalších obchodních vztahů. „Provincie S’-čchuan a hlavní město Čcheng-tu mají obrovský potenciál. K uzavírání nejrůznějších kontraktů je tady nutné adekvátní diplomatické zastoupení,“ řekl Právu náměstek Kaucký.

Přínos potvrdil i viceguvernér provincie S’-čchuan Wang Ning: „Je to nová příležitost pro ekonomický rozvoj a pro přímou komunikaci.“

Samotné město Čcheng-tu má přes 11 miliónů obyvatel, provincie kolem 90 miliónů, a navíc konzulát by měl pokrývat další dvě provincie, tedy oblast s dvěma stovkami miliónů obyvatel. V nich zase vidí potenciální turisty středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD): „Usnadní zdejším lidem získání víza do České republiky.“

V úterý se veřejnosti představila budova, ve které bude konzulát sídlit, ale samotná kancelář ještě není hotová. „Musí se ještě dokončit a vybavit. Předpokládám, že rozhodně do konce roku se tu začnou poskytovat vízové a další služby,“ ujistil náměstek Kaucký.

Konzulem by se měl stát Zbyněk Noha, stávající zástupce velvyslance ČR v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám