Hlavní obsah

Zabili jsme patnáct tureckých vojáků, tvrdí kurdští separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Radikální Strana kurdských pracujících (PKK) oznámila, že při útoku na konvoj obrněných vozidel v jihovýchodním Turecku zabila 15 tureckých vojáků. Zprávu o obětech nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pouze potvrdil útok v blízkosti hranic s Íránem a Irákem.

Foto: Reuters

Kurdský ozbrojenec ve městě u barikády ve městě Cizre na jihovýchodě Turecka

Článek

Pokud se počet obětí potvrdí, bude to zřejmě nejkrvavější útok od červencového ukončení příměří, uvedla agentura Reuters.

Již dříve agentura informovala, že při střetech bezpečnostních sil s kurdskými separatisty na východě Turecka byli brzy ráno ve městě Diyarbakiru zabiti dva policisté, další tři utrpěli zranění.

Střelba a exploze se v centru správního střediska stejnojmenné provincie začaly rozléhat poté, co bojovníci ze zakázané PKK vypálili granát na policisty. Chtěli jim tak zabránit, aby zasypali příkopy, které v jedné ze čtvrtí separatisté vykopali.

Operace s leteckou podporou

Bezpečnostní síly na incident reagovaly zahájením operace proti ozbrojencům, do níž nasadily i vzdušnou podporu. Zároveň guvernér vyhlásil v oblasti zákaz vycházení.

Nedělní střety jsou dalším pokračováním vlny vražedného násilí, které propuklo na východě Turecka v červenci po přerušení příměří uzavřeného dříve mezi tureckou vládou a PKK. Z jeho ztroskotání se strany obviňují navzájem.

Při téměř denních ozbrojených střetech bylo od té doby podle tureckých činitelů zabito více než 70 příslušníků bezpečnostních sil a stovky kurdských bojovníků.

Zadržena nizozemská novinářka

Nizozemská tisková agentura ANP v neděli informovala, že turecká policie znovu zadržela nizozemskou novinářku Frederike Geerdinkovou, která pracuje v Diyarbakiru a zabývá se hlavně kurdskou problematikou. Geerdinková byla zatčena už v lednu kvůli obvinění z šíření "teroristické propagandy". Byla ale opět propuštěna, když bylo obvinění staženo.

Turecko se nyní nachází v citlivé politické situaci. V zemi se 1. listopadu uskuteční předčasné volby, které prezident Erdogan vypsal, protože se jeho vítězné Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) nepodařilo sestavit koaliční vládu. [celá zpráva]

Kritici obviňují Erdogana, že obnoveného násilí využívá k tomu, aby vyděsil voliče a ti pak nevolili prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP). Tím se prý Erdogan snaží získat hlasy pro svou AKP. HDP v červnových volbách výrazně posílila a poprvé v historii se dostala do sněmovny.

Reklama

Související články

Střelba před konzulátem USA v Istanbulu

Střelba a výbuch otřásly v pondělí tureckým Istanbulem. Terčem bombového útoku, při němž zemřeli dva lidé, byla v noci policejní stanice. Ráno pak dvojice...

Výběr článků

Načítám