Hlavní obsah

Čínský prezident přijede do Česka, pozval ho Zeman

Peking
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman se v pátek v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Po jednání Zeman řekl českým novinářům, že pozval čínského vůdce na návštěvu České republiky v příštím roce a ten jeho nabídku přijal. Nejvyšší představitel druhé největší ekonomiky světa by se tak měl stát prvním čínským prezidentem, který Česko navštíví.

Foto: Lintao Zhang, ČTK/AP

Český prezident Miloš Zeman a hlava státu ČLR Si Ťin-pching

Článek

Zeman jednal s čínským prezidentem asi dvacet minut. Na schůzce připomněl, že od jeho loňské říjnové cesty do Číny se podařilo realizovat některé dohody, konkrétně zmínil otevření pobočky Bank of China v Praze a zavedení letecké linky Peking–Praha. Zahájení jejího provozu se plánuje na 23. září. Další významné smlouvy mezi českou a čínskou stranou mají být uzavřeny během stávající návštěvy. Obsah smluv, které završí některé investiční akce, český prezident zveřejní v sobotu v Šanghaji.

Na setkání s čínským prezidentem vzal Zeman i držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda, který chce založit v Číně fotbalovou školu. Přítomen byl také šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman hájil návštěvu přehlídky

Po schůzce se zmínil i o své přítomnosti na vojenské přehlídce. Prohlásil, že pokud ho paměť neklame, tak na vojenské přehlídce byl vůbec poprvé v životě. Přehlídky v Moskvě u příležitosti tamních oslav konce války se  nezúčastnil, protože panovaly obavy, že se jí zúčastní síly, které loni obsazovaly poloostrov Krym. V Číně podle Zemana nic takového nehrozilo. Čína neobsadila v poslední době žádné území, které by k ní následně bylo připojeno, řekl český prezident.

Po schůzce odletěl český prezident ve 14.40 místního času (08.40 SELČ) do Šanghaje. Ve finanční metropoli Číny bude Zeman jednat s představiteli místní vlády a navštíví koncert chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri z Hradce Králové. O víkendu by se měl český prezident věnovat především prohlídce památek v Šanghaji a okolí.

S čínským vůdcem se Zeman krátce viděl již ve středu a ve čtvrtek, když Si vítal státníky, kteří se zúčastnili čtvrteční vojenské přehlídky pořádané Pekingem u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Pacifiku.

Čínský prezident má pátek vyhrazen pro bilaterální schůzky s hlavami států, které se účastnily oslav konce druhé světové války Sešel se s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou, i myanmarskou hlavou státu Theinem Sienem. Po Zemanovi jednal s úřadujícím z trojice „prezidentů” Bosny a Hercegoviny, Chorvatem Draganem Čovičem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám