Hlavní obsah

Zeman se v Číně setká s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se během své návštěvy Číny v rámci oslav výročí konce války sejde s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Informace Putinova poradce Jurije Ušakova pro agenturu TASS potvrdil Novinkám Pražský hrad.

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman se s Vladimirem Putinem sešel naposledy v květnu v Moskvě.

Článek

„Mohu potvrdit, že se pan prezident 3. září setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Schůzka potrvá 45 minut a tématem budou bezpečnostní a ekonomické otázky,“ potvrdil Novinkám mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Podle Ušakova se Putin týž den sejde ještě s dalšími pozvanými státníky z Venezuely a Laosu.

Prezident Zeman vyrazí s manželkou Ivanou do Číny v úterý. Bude to jeho druhá návštěva země v úřadu. Jak poznamenala agentura Reuters, Zeman bude na slavnostní vojenské přehlídce na pekingském náměstí Nebeského klidu nejvyšším představitelem západních zemí.

Prezident však na své pondělní tiskové konferenci upozornil, že vedle něj budou na tribuně i další významní představitelé ze střední a západní Evropy. Jmenovitě zmínil své přátele – britského expremiéra Tonyho Blaira a bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Připomněl rovněž účast francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse či předsedkyně polského Sejmu Małgorzaty Kidawé-Błońské.

Sejdou se po přehlídce

Přehlídka se uskuteční ve čtvrtek dopoledne, schůzka s Vladimirem Putinem proběhne po jejím skončení. Oba státníci se naposledy sešli v květnu v Moskvě.

Prezident Zeman pobude se ženou v Číně do neděle. Na programu má kromě jiného setkání se zástupci agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism v Číně a setká se samozřejmě se svým hostitelem, čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám