Hlavní obsah

Při bojích s islámskými radikály padli v Libyi čtyři vojáci

Benghází

Čtyři mrtvé vojáky a dalších šest zraněných si vyžádal nedělní střet armády s islámskými radikály východně od libyjského přístavního města Benghází. V noci na pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Článek

V druhém největším libyjském městě, přístavu Benghází na východě země, bojují jednotky mezinárodně uznávané vlády s islámskými radikály od loňska.Vládním silám se od té doby za pomoci občanské domobrany a milic podařilo získat pod kontrolu část území, které loni ovládli extremisté.

V neděli se boje mezi armádou a islámskými extremisty neodehrály jen u Benghází, ale také u přístavu Darná. Armáda uvedla, že pozice ozbrojenců hlásících se k radikálnímu hnutí Islámský stát napadlo vojsko i za pomoci letectva.

Islámský stát zahájil v srpnu proti Darná na východě Libye tažení, jehož cílem je z města vyhnat konkurenční radikální skupinu. Armáda kontroluje okolí, město se však dobýt nepokusila.

V Libyi je chaos od roku 2011, kdy byl svržen vůdce Muammar Kaddáfí. Země od té doby nevybudovala funkční státní instituce a čelí ozbrojeným skupinám, které se podílely na Kaddáfího svržení a nyní odmítají složit zbraně. V zemi jsou dvě vlády a část území ovládají radikální muslimské skupiny včetně odnože Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám