Hlavní obsah

Čína chystá rozsáhlou amnestii, propustí hlavně válečné veterány a mladistvé

U příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří schválil čínský parlament rozsáhlou amnestii týkající se několika tisíc odsouzených. Vztahuje se hlavně na válečné veterány a mladistvé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Vezni v pekinské věznici během pracovní přestávky.

Článek

O schválení amnestie v sobotu informovala tisková agentura Nová Čína. Podle ní by do konce roku mohlo být  propuštěno na svobodu několik tisíc vězňů. Jejich přesný počet ale nebude znám, dokud provinční soudy nesestaví přesné seznamy odsouzených splňujících podmínky amnestie.

Ta se má vztahovat například na veterány - z druhé světové války, z občanské války v Číně, která skončila v roce 1949 vítězstvím komunistů, a z následných konfliktů jako korejská válka z let 1950-1953.

Na svobodu by se měli dostat vězni starší 75 nebo mladší 18 let, odsouzení ke třem a méně letům vězení, dále pak vězni těžce nemocní nebo neschopní se o sebe starat.

Amnestie se podle agentury AP nebude vztahovat na recidivisty a osoby odsouzené za těžké zločiny včetně zpronevěry, braní úplatků, terorismu, organizovaného zločinu, vraždy, znásilnění a drogových deliktů.

Nynější amnestie je osmá, kterou vyhlásila vládnoucí komunistická strana od roku 1949.

Vzpomínkové akce k výročí konce války v Tichomoří završí 3. září velká vojenská přehlídka. Veškerá výzbroj a vybavení budou údajně čínské výroby a přes 80 procent předváděného arzenálu se veřejnosti představí vůbec poprvé, uvedli na nedávném mítinku představitelé armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám