Hlavní obsah

V Číně zadrželi další podezřelé kvůli výbuchu ve skladišti

Peking

Čínská policie zadržela v souvislosti s nedávnými ničivými výbuchy ve městě Tchien-ťin celkem 23 osob. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Nová Čína. Počet stoupl poté, co zadržela dalších dvanáct lidí. Při explozích v přístavních skladištích před dvěma týdny zahynulo 139 lidí, 34 dalších se stále pohřešuje.

Foto: Stringer/china, Reuters

Čínský premiér Li na místě exploze

Článek

Mezi trestně stíhanými je celé vedení společnosti Ruhai Logistic, v jejímž areálu došlo k explozi chemikálií. Stíhán je ředitel, jeho náměstek a tři vysocí manažeři firmy.

Jedenáct lidí z ministerstva dopravy, městské samosprávy a správy přístavu je stíháno pro podezření ze zneužití moci a zanedbání povinností, uvedla agentura Reuters.

Vyšetřování tragédie v Tchien-ťinu podle čínské policie ukázalo, že majitelé přístavního skladiště využívali protekce k získání nezbytných povolení.

Povolení skladovat nebezpečné látky firmě vypršelo loni v říjnu a novou přístavní licenci získala až letos v červnu. Nebezpečné látky v něm byly skladovány v nepovolených množstvích mnohonásobně překračujících limity. Areál také stál umístěn na nevhodném místě, jen 500 metrů od sídliště, i když čínské předpisy stanovují, že v případě skladování nebezpečných látek musí být vzdálen nejméně kilometr od obytných budov, a veřejné infrastruktury. [celá zpráva]

Ve středu také čínská komunistická strana odvolala kvůli podezření z korupce ředitele čínského úřadu pro bezpečnost práce, který byl dříve starostou Tchine-ťinu. S explozemi ho však nespojila.

Výbuchy v Tchien-ťinu patří mezi nejtragičtější průmyslová neštěstí v posledních letech v Číně. V červnu 2013 si požár v drůbežárně v provincii Ťi-lin vyžádal 121 obětí. V srpnu 2014 zabil výbuch prachu v kovozpracující továrně ve východočínské provincii Ťiang-su 97 osob.

V sobotu došlo k výbuchu ve skladu chemikálií v Šan-dongu, při němž bylo zraněno devět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám