Hlavní obsah

Japonsko zasáhl mocný tajfun Goni

– Tokio

Přes 70 zraněných si v úterý v Japonsku vyžádal tajfun Goni, který už dříve zabil na Filipínách 26 lidí. V Japonsku narušil železniční i leteckou dopravu. Evakuováno kvůli němu bylo 600 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko zasáhl mocný tajfun GoniVideo: Reuters

 
Článek

Ve městě Kumamoto se pohřešuje doručovatel novin, kterého zřejmě smetl sesuv půdy. Lidé byli většinou jen lehce zraněni rozbitým sklem, větvemi a menšími kusy střech, uvedla agentura AFP.

Tajfun, který se přehnal přes ostrov Kjúšú, byl velmi silný, vítr dosahoval rychlosti v nárazech 198 kilometrů za hodinu. Prefekturu Kumamoto zasáhl kolem šesté ráno místního času (23:00 SELČ) a pokračoval dál na sever.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Masahito Ono, ČTK/AP

Stržené telefonní sloupy a vedení ve městě Kamimine

Vítr vyvracel stromy i sloupy elektrického vedení. Ulice pobřežních měst pokrývaly chaluhy a ryby vyvržené ohromnými vlnami.

Většina železničních společností přerušila provoz na místních tratích, zrušeny byly stovky letů včetně mezinárodních z Fukuoky do Soulu a Šanghaje.

V 10:00 místního času bylo na ostrově Kjúšú téměř 425 tisíc domácností bez elektřiny. Na Kjúšú, ale i na hlavním ostrově Honšú úřady vyzvaly k preventivní evakuaci přes 600 tisíc lidí.

Foto: Daiki Maeda, ČTK/AP

Povalená budka ve městě Kitakjúšú

Tajfun Goni koncem minulého týdne zabil nejméně 26 lidí na Filipínách, kde stále zůstává 15 osob nezvěstných.

Meteorologové předpokládají, že tajfun, který už zeslábl, udeří v následujících dnech na hranici KLDR a Ruska, přičemž bouře může zasáhnout i Vladivostok. Vítr by měl ale dosahovat rychlosti už jen sto kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám