Hlavní obsah

V Bangkoku po útoku pátrají po muži ze záběrů kamery

Bangkok
Aktualizováno

Bombový útok v Bangkoku byl podle thajského premiéra nejhorším útokem, jaký země zažila. Bylo při něm zabito 21 lidí, z toho osm cizinců. Vyšetřovatelé pátrají po muži z kamerových záběrů, jehož podezřívají, že nálož z TNT na rušném místě v centru města nastražil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Situace na místě výbuchu těsně po exploziVideo: Reuters

 
Článek

„Je to ten nejhorší incident, jaký se kdy v Thajsku stal. Zažili jsme menší bomby nebo jen povyk, ale tentokrát se zaměřili na životy nevinných lidí. Chtějí zničit naši ekonomiku, náš turistický ruch,“ prohlásil předseda vlády Prajutch Čan-Oča.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že policie se soustředí na nalezení „podezřelého, který se objevil na záznamu bezpečnostní kamery“ u blízké hinduistické svatyně, kterou hojně navštěvují turisté. Premiér upřesnil, že policie už zná totožnost podezřelého a prověřuje jeho možné napojení na „protivládní skupinu na severovýchodě Thajska“. Jde o muže ve žlutém tričku s batohem.

Podle serveru britského listu The Daily Mail byla navíc těsně před výbuchem u svatyně viděna neznámá žena, jak tam pokládá tašku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Explozi v Bangkoku zachytila bezpečnostní kameraVideo: Reuters

K odpovědnosti za útok, který nepřežili také turisté z Číny, Hongkongu, Malajsie a Filipín, se zatím nikdo nepřihlásil. Ministr obrany Udomdedž Sitabutr upozornil, že nešlo o nálož, jakou obvykle používají muslimští povstalci na jihu země. „Neshoduje se to s incidenty v jižním Thajsku. Typ použité bomby také nemá s jihem nic společného,” uvedl.

Foto: Kerek Wongsa, Reuters

Vyšetřovatelé na místě výbuchu

Jih Thajska trápí 11 let boj muslimských separatistů. Naposledy tam bomba vybuchla minulý týden. Celkem si střety vyžádaly už přes 5000 mrtvých.

Policejní šéf Somyot Poompummuang dříve uvedl, že zabíjela podomácku vyrobená trubková bomba. Sdělovací prostředky uvádějí, že v ní byly tři kilogramy TNT.

BEZ KOMENTÁŘE: Palubní kamera v automobilu natočila výbuch u svatyně v Bangkoku

TNT čili trinitrotoluen je nažloutlá krystalická látka a velmi silná trhavina. Označuje se také jako tritol.
Jako výbušnina vykazuje mimořádně dobré vlastnosti – je velmi stabilní a málo citlivá vůči vnějším vlivům, a přitom je razantní. Je proto ideální látkou pro přípravu jak průmyslových, tak vojenských trhavin. Často se přitom v různém poměru mísí s jinými explozivními látkami.
zdroj: Wikipedie

„Ten, kdo tuto bombu nastražil, měl za cíl zabíjet. Umístění bomby na takovém místě znamená, že chtějí spoustu mrtvých,“ prohlásil velitel policie.

Lékařský záchranář Marko Cunningham, který byl přivolán na místo činu ke zraněným, popsal, že po příjezdu spatřil scénu „jako z trhu s masem“. „Všude ležela těla, některá rozervaná na cucky. Bylo to hrozné,“ řekl agentuře Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám