Hlavní obsah

Havarované indonéské letadlo přepravovalo peníze

– Jakarta • Aktualizováno

Záchranné týmy našly trosky letadla ATR 42, které se v neděli zřítilo nad odlehlou indonéskou provincií Papua na ostrově Nová Guinea. Zatím není jasné, zda někdo z 54 lidí, kteří linkou cestovali, přežil a co se stalo s penězi na palubě. Podle indonéské pošty přepravoval stroj 6,5 miliardy rupií (11 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní lidí z letadla ATR42, kteří se dozvěděli, že se objevily trosky stroje.

Článek

Pošta sdělila BBC, že letoun přepravoval čtyři pytle s penězi pro vesničany v odlehlých oblastech. „Naši kolegové přepravovali tyto pytle, aby se předaly přímo tamním lidem,” řekl šéf pošty v Jayapuře, odkud letoun vzlétl.

Místo nálezu trosek je asi 12 kilometrů od města Oksibil, informovala v pondělí indonéská agentura Antara s odvoláním na policii. Na místě působí na 50 záchranářů a policistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kontakt s letadlem aerolinek Trigana Air se ztratil v neděli odpoledne půl hodiny po jeho startu z Jayapury. Stroj mířil do Oksibilu, kam ale nedoletěl. Let měl trvat jen 45 minut a posádka se naposledy ohlásila deset minut před předpokládaným přistáním. Pád stroje potvrdili místní obyvatelé. [celá zpráva]

Za tragédií je zřejmě počasí

Příčina nehody je nadále nejasná, ale předpokládá se, že na vině bylo počasí. V místě nálezu trosek panovalo špatné počasí a kvůli tomu se muselo v neděli vrátit i pátrací letadlo.

Bezpečnost letecké dopravy je v Indonésii nízká. Evropská unie kvůli bezpečnostním problémům v letech 2007 až 2009 zakázala indonéským leteckým společnostem létat do Evropy.

Trigana je malá letecká společnost, která byla založena v roce 1991 a která létá na asi čtyřiceti domácích linkách. Od svého vzniku přišla při nehodách o deset letadel. Je na černé listině EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám