Hlavní obsah

V okolí vybuchlého skladiště v Tchien-ťinu hrozí kontaminace smrtícím kyanidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínské úřady nařídily v sobotu evakuaci obyvatel z tříkilometrového okruhu okolo skladiště nebezpečného materiálu, které vybuchlo v čínském přístavu Tchien-ťin, uvedla agentura Nová Čína. Panují obavy z nebezpečných látek. Současně zveřejnily poslední bilanci obětí, jejich počet stoupl na 85.

Foto: Xinhua, Reuters

Požár likvidují stovky hasičů i vojáci z protichemické jednotky.

Článek

Úřady zdůvodnily evakuaci lidí z tříkilometrového okruhu okolo skladu hrozbou „toxických látek”. Podle deníku Žen-min ž´pao byl na místě nalezen prudce jedovatý kyanid sodný, i když úřady oficiálně potvrdily jen  dusičnan sodný, karbid vápenatý a dusičnan draselný. List původně napsal, že důvodem evakuace je nebezpečí vznícení a exploze těchto látek. Na místě jsou nasazeny armádní protichemické jednotky.

Podle BBC bylo na místě 700 tun kyanidu sodného, který byl uskladněn v dřevěných bednách nebo železných sudech. Používá se v důlním průmyslu při získávání čistých kovů, jako je zlato. Kyanid sodný při vdechnutí či požití způsobuje smrt. Při zahřátí nebo v kontaktu s vodou vylučuje kyanovodík.

Firma měla problémy už dřív

Skladiště, které explodovalo, bylo určeno k ukládání nebezpečných chemikálií. Společnost vlastnící sklad, kde k explozím došlo, měla v minulosti problémy s porušením bezpečnostních předpisů.

Několik požárů stále ještě hoří a v sobotu vzplál další. Podle Nové Číny opět vybuchlo několik aut.

Odborníci se nyní snaží zjistit příčinu tragédie. Rozlehlý přístav Tchien-ťin, který je desátý největší na světě, leží asi 150 kilometrů jihovýchodně od metropole Pekingu.

Podle poslední bilance si středeční exploze vyžádaly 85 mrtvých včetně 21 hasičů.  Více než 720 lidí bylo zraněno a několik hasičů se stále pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z výbuchů v Tchien-ťin ukazují jejich ohromnou síluVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám