Hlavní obsah

V Mali drží v hotelu rukojmí, je mezi nimi Ukrajinec

Bamako
Aktualizováno

Vojáci v Mali obklíčili v pátek ve městě Sevare hotel Byblos, kde islámští radikálové drží rukojmí. Je mezi nimi jeden Ukrajinec, potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Při akci také několik lidí zahynulo. Malijská armáda oznámila, že rukojmích je deset.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzští vojáci hlídkují v Mali.

Článek

„V tuto chvíli můžeme potvrdit, že jsou rukojmí a mrtví a zranění na všech stranách,“ řekl podplukovník Diarran Kone. Podle mírových sil OSN působících v zemi se počet obětí pohybuje mezi čtyřmi a sedmi. Před budovou leželo tělo jedné z obětí bílé pleti. Při přestřelce zahynulo také pět malijských vojáků a tři útočníci, z nichž jeden měl na sobě pás s výbušninami.

Zadržení Ukrajince potvrdila podle Ukrajinské pravdy tisková mluvčí ukrajinského ministerstva Marianna Becová. „V Mali zaútočili na hotel. Mezi rukojmími je občan Ukrajiny. Spolu s mezinárodními partnery podnikáme kroky k  záchraně našeho občana.“ Moskva uvedla, že mezi rukojmími je i jeden Rus. Zajati byli také tři lidé z Jižní Afriky a jeden Francouz.

Motocyklisté cílili na cizince

Mluvčí OSN Radhia Achouriová se odmítla vyjádřit k tomu, zda mezi rukojmími jsou pracovnici OSN. Podle malajsijských zdrojů z hotelu nejspíš uprchl jeden člověk z Východní Evropy a tři další pracovníci mise OSD MINUSMA.

U města ležícího šest set kilometrů severovýchodně od Bamaka je základna s letištěm a ve městě působí příslušníci mírových sil OSN. Hotely v centru často využívají pracovníci OSN a nevládních organizací. Nyní v nich byli kromě Ukrajinců ještě Francouzi a Jihoafričané.

Obyvatelé BBC řekli, že ozbrojení útočníci na motocyklech cílili na cizince. Před akcí ráno varovali občany megafony, aby nevcházeli do hotelu.

Za útokem nejspíše stojí ozbrojenci ze skupiny Ansar Dine, která se hlásí k ideologii teroristické organizace Al-Káida. Tito islamisté v minulosti bojovali na severu Mali, letos ale začali své lidi přemísťovat do centra a na jih země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám