Hlavní obsah

Francie zahájila u Réunionu rozsáhlé pátrání po troskách boeingu

Francie v pátek zahájila v okolí ostrova Réunion týdenní pátrání po dalších troskách pohřešovaného dopravního letadla Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines let MH370. Prohledává se nejen pobřeží, ale také moře a do akce je kromě lodí zapojeno i letadlo CASA CN 235.

Foto: Reuters

Francouzské transportní letadlo CASA CN 235 před startem k pátrání po troskách boeingu.

Článek

Nejvyšší francouzský představitel na Réunionu Dominique Sorain řekl, že vzlétl vojenský transportní letoun, který hlídkuje nad pobřežím. Vyplula i loď, ale ta se musela kvůli špatnému počasí vrátit. Pátrat se bude v oblasti o ploše 120krát 40 kilometrů kolem pobřeží ostrova.

Podle něj budou nasazeny i vrtulníky, zatímco policisté a vojáci budou hlídkovat na východním pobřeží ostrova, kde byl nalezen kus křídla. „Bude to trvat týden, po kterém uvedeme první závěry,“ řekl Sorain.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Zatím byl nalezen flaperon, kombinující funkci křidélka a klapky, ale dokud nebude plně prozkoumán, nelze říci, že skutečně patřil zmizelému Boeingu 777 Malaysia Airlines, jak to už potvrdili Malajsijci.

Malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai řekl, že nátěr a další technické detaily jasně ukazují, že flaperon byl součástí zmizelého stroje, vyjádřil však pochopení, že Francouzi s potvrzením čekají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace mořských proudů, které mohly zanést trosky na RéunionVideo: Reuters

Další nalezené objekty zřejmě nebyly součástí letadla. Uvedl to jak australský vicepremiér Warren Truss, tak francouzští vyšetřovatelé.

Boeing 777 se ztratil 8. března 2014. Stroj letěl z Kuala Lumpuru do Pekingu a na palubě měl 239 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám