Hlavní obsah

Tchaj-wan ohrožuje supertajfun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Silný tajfun Soudelor, který byl ve středu zaznamenán jako dosud nejsilnější letošní bouře na planetě, sice oslabil, ale pořád představuje velké nebezpečí pro Tchaj-wan. Podobně silný tajfun Morakot zabil před šesti lety na ostrově přes šest set lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K Tchaj-wanu se blíží tajfun SoudelorVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun Soudelor odpovídal svou silou hurikánu nejsilnější páté kategorie. Provázely ho větry o rychlosti až 290 km/h. V současně době zeslábl na třetí stupeň s větry o rychlosti 190 km/h, může však opět zesílit na kategorii 4.

Foto: NASA, Reuters

Tajfun Soudelor nad západním Pacifikem na snímku družice NASA ze 4. srpna

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Předpokládaný pohyb tajfunu Soudelor

Ostrov má zasáhnout na přelomu pátku a soboty. „Tchaj-wan pocítí ohromné dopady bouře,“ řekl listu USA Today meteorolog Dan Kottlowski. „Nemusí sice trvat tak dlouho jako Morakot, ale pořád hovoříme o 12,5 až 25 centimetrech deště a třiceti centimetrech v horách. Tam by mohlo dojít k sesuvům podmáčené půdy, jestliže na to nebudou připraveni, mohlo by to vést ohromným ztrátám na životech,“ upozornil.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Tajfun se blíží k přístavu Ning-te v čínské provinii Fu-ťian.

List Taiwan News uvedl, že lidé se na bouři připravují a dělají si zásoby, což vedlo k nárůstu cen zeleniny až o 45 procent, protože se čekají výpadky dodávek.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Číňané v lijáku, který přinesl tajfun

V závěru soboty by měl tajfun zasáhnout pobřeží Číny v jihovýchodní provincii Fu-ťian a v sousední provincii Če-ťiang. To už by ale měl mít sílu hurikánu prvního stupně s větrem o rychlosti 120 km/h, protože ho oslabí přechod přes hory.

Bouře a hurikány

Tropická brázda nízkého tlaku je cyklón vzniklý obvykle v oblasti tropů a pohybující se proti směru hodinových ručiček s větry o rychlosti nepřesahující 60 km/hod.

Tropická bouře jsou větry proudící proti směru hodinových ručiček o rychlosti od 60 do 118 km/hod. Tropické bouře obvykle dostávají lidská jména.

Dosáhnou-li větry rychlosti větší než 118 km/hod, hovoříme o hurikánu (oblast amerického pobřeží) a tajfunu (pobřeží jihovýchodní Asie).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám