Hlavní obsah

Nigerijská armáda osvobodila další ženy a děti vězněné Boko Haram

Abuja

Nigerijská armáda zničila při další akci proti radikální skupině Boko Haram několik jejích táborů. Osvobodila přitom 178 lidí. Bylo mezi nimi 101 dětí a 67 žen, uvedla v noci na pondělí agentura AFP s odvoláním na nigerijskou armádu.

Foto: Reuters

Lidé prchající před Boko Haram do města Maiduguri

Článek

Nigerijská armáda neuvedla, zda mezi osvobozenými jsou dívky unesené loni na jaře ze školy v Chiboku. Ty se při podobných předchozích akcích objevit nepodařilo. Oznámila ale, že při akci byl dopaden jeden z velitelů Boko Haram.

Nigerijské letectvo rovněž informovalo, že bylo zabito „velké množství” radikálů při odrážení útoku na vesnici Bitta, která leží asi pět kilometrů jihozápadně od armádních operací kolem města Bama. To je přibližně 70 kilometrů na jihovýchod od Maiduguri, správního střediska svazového státu Borno.

Nedělní prohlášení nigerijské armády neobsahuje informace o tom, kdy se útoky odehrály.

Nigerijská armáda často oznamuje úspěšné akce proti islamistům. Například ve čtvrtek vojáci sdělili, že se jim podařilo ve státě Borno osvobodit další desítky unesených žen a zabít přitom neupřesněný počet členů Boko Haram.

Boko Haram bojuje od roku 2012 za zavedení islámského práva šaría v zemi. Dosud zabilo na 15 500 lidí. Když začalo loni operovat i v Čadu, Nigeru a Kamerunu, tyto země se spojily a s Nigérií zahájily rozsáhlou akci, při které se Boko Haram podařilo vytlačit z většiny území, které za tři roky ovládlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám