Hlavní obsah

Vůdce radikální sítě Hakkání je prý mrtvý

Džaláluddín Hakkání, paštunský velitel a zakladatel radikální islamistické sítě Hakkání je nejméně rok po smrti. Uvedla to BBC s odvoláním na zdroje blízké extremistům. Zemřel prý po dlouhé nemoci a je pohřbený v Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Džaláluddín Hakkání na snímku z roku 2001

Článek

Zprávy o smrti Džaláluddína Hakkáního se objevovaly v posledních letech opakovaně, nikdy ale nebyly oficiálně potvrzené. Klan Hakkání to dosud neudělal ani v posledním případě, uvedla BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Džaláluddínův syn Siradžuddín byl v poslední době fakticky považovaný za vůdce organizace. Ta je napojená na al-Káidu a Tálibán.

Operuje z kmenových oblastí na afghánsko-pákistánském pomezí. V minulosti stála za řadou brutálních koordinovaných útoků na afghánské vojáky nebo jednotky NATO v Afghánistánu.

Bývalý vojenský velitel

Džaláluddín Hakkání býval vojenským velitelem, který bojoval v 80 letech proti sovětské okupaci. Později se přidal k Tálibánu.

V lednu síť Hakkání zakázal Pákistán jako teroristickou organizaci. [celá zpráva]

Podle některých analytiků byla de facto součástí Tálibánu a její členové považovali šéfa Tálibánu mullu Umara i za svého vůdce.

Umarovu smrt ve středu potvrdila afghánská vláda a o den později i Tálibán. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám