Hlavní obsah

Vůdce Tálibánu mulla Umar je po smrti, oznámil úřad afghánského prezidenta

Kábul
Aktualizováno

Vůdce hnutí Tálibán mulla Muhammad Umar je údajně po smrti. Podle BBC o tom ve středu informovaly afghánské vládní zdroje a informaci potvrdil i úřad afghánského prezidenta. Tálibán zprávu popřel.

Foto: ČTK/AP

Portrét hledaného mully Umara. Jde o jednu z několika existujících fotografií, na nichž je prokazatelně on.

Článek

"Vláda... na základě věrohodných informací potvrzuje, že mulla Muhammad Umar, vůdce Tálibánu, zemřel v dubnu 2013 v Pákistánu," oznámil prezidentský palác v prohlášení.

„Máme potvrzení pákistánských úřadů a zdrojů z Tálibánu, že (mulla Umar) před dvěma roky podlehl v Pákistánu nemoci," řekl už dříve činitel afghánské vlády, který se nepřál být jmenován.

„Mulla Umar zemřel před dvěma roky a čtyřmi měsíci na tuberkulózu. Byl pochován na afghánské straně hranice," řekl bývalý ministr a vysoký představitel Tálibánu pákistánskému deníku Express Tribune. „Syn mully Umara identifikoval tělo otce,” dodal.

Kábulský zpravodaj Hlasu Ameriky Ekram Shinwari ale uvedl, že mu mluvčí Tálibánu rezolutně popřel, že by Umar zemřel.

Afghánská vláda uvedla, že zprávy o mullově smrti má jen z médií.

„Slyšeli jsme zprávy o odchodu vůdce Tálibánu mully Umara. Stále jsme v procesu ověřování těchto zpráv. Jakmile je budeme moci potvrdit či vyvrátit, budeme informovat afghánský lid a média,” řekl prezidentův mluvčí Zafar Hášemí na narychlo svolané tiskové konferenci.

Spekulace o vraždě

Afghánská agentura Kharma uvedla, že Umarovu smrt potvrdily pákistánské úřady. Napsala to pár dní poté, co se v afghánském tisku objevilo tvrzení, že byl zabit přede dvěma lety dalšími příslušníky Tálibánu.

V červenci mluvčí Islámského hnutí Fidai Mahaz, které se od Tálibánu odštěpilo, uvedl, že mullu Umara zabili v červenci 2013 vůdci Tálibánu mullové Achtar Muhammad Mansúr a Gull Agha.

Afghánská tajná služba NDS už v listopadu uvedla, že Umar asi zemřel. Současně uvedla, že Tálibán se rozštěpil na tři frakce – jednu má vést mulla Agha, další mulla Zakir a třetí neutrální vůdci. Podle zprávy Umar předal rozhodovací pravomoci svému dlouholetému spolubojovníku mullovi Mansúrovi, který podporoval jednání s vládou, zatímco Zakir byl proti nim, uvedl web Focusnews.

Vzkaz k ramadánu

Tvrzení o smrti mully ale znevěrohodňuje jeho vyjádření na internetu z 15. července ke konci ramadánu, ve kterém podpořil jednání mezi Tálibánem a afghánskou vládou. V něm říká, že cílem je ukončit okupaci země cizími mocnostmi. Není ale jasné, zda je Umar skutečně jeho autorem.

Už v minulosti se objevila tvrzení, že mulla Umar, který stál u kolébky Tálibánu na počátku devadesátých let, je po smrti. Nikdy se to ale nepotvrdilo. Přispívalo k tomu, že mulla Umar, který bojoval proti Sovětům a ztratil při tom oko, se na veřejnosti objevoval jen velmi vzácně a od roku 2001 se na veřejnosti neobjevil vůbec.

O jeho životě se ví málo, není ani známo, kdy se narodil. Známé jsou jen dvě nebo tři jeho fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám