Hlavní obsah

Pákistánská policie zabila šéfa skupiny, která povraždila horolezce

Islámábád
Aktualizováno

Pákistánská policie zabila ve středu šéfa radikální skupiny Laškare džhangvi, která v červnu 2013 povraždila skupinu zahraničních horolezců na úpatí Nanga Parbatu, ve které byli i dva Slováci. S odvoláním na místní bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura Reuters. Málika Išaka zabili při pokusu o útěk.

Foto: Sohail Shahzad, Reuters

Zaměstnanci nemocnice v pákistánském Islámábádu přepravují těla zabitých horolezců.

Článek

Kolonu převážející Málika Išaka a jeho dva syny do jiné věznice, napadl ozbrojený gang. Útočníci otce i syny osvobodili, ale v následné přestřelce policie Išaka i jeho syny zastřelila. Zabila také 11 členů skupiny, která se je pokusila osvobodit. Při přestřelce bylo zraněno šest policistů.

Ministr vnitra pákistánského státu Pandžáb Šuja Chanzada AFP potvrdil zabití Išaka i útočníků a doktor z okresní nemocnice v Muzaffaraghu potvrdil, že tam přivezli 14 těl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Málik Išak byl na americkém seznamu světových teroristů. Skupina Laškare džhangvi, kterou založil, si na konto připsala smrt několika set civilistů, kteří většinou patřili k menšinovým šíitům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Málik Išak na záběrech z roku 2012Video: Reuters

Největší akcí byl vražedný útok na horolezce, který se odehrál na úpatí deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat. Tábor horolezců přepadla skupina asi dvaceti ozbrojených radikálů převlečených za policisty. Kromě deseti zahraničních turistů, mezi nimiž byli dva slovenští horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš, zastřelili ozbrojenci i jejich pákistánského průvodce. Další mrtví pocházeli z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a USA. [celá zpráva]

Svědci se báli vypovídat

Išak byl několikrát souzen za vraždy, ale pokaždé byl zproštěn viny, protože svědci odmítali vypovídat.

Policie ho znovu zadržela v sobotu i s jeho syny na základě zákona o zachování veřejného pořádku.

Už letos v únoru uprchli z věznice dva radikálové z Laškare džhangvi, když se jim podařilo vyhloubit tunel z cel ke zdi vězeňského areálu v Gilgitu na severu Pákistánu. Dva další vězni byli na útěku zastřeleni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám