Hlavní obsah

Obama chválil Afriku za pokrok, kritizoval za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addis Abeba

Americký prezident Barack Obama v úterý v etiopské Addis Abebě ocenil pokrok, jehož během posledních let dosáhla Afrika. Kontinent podle něj čekají náročné úkoly a USA chtějí mimo jiné pomáhat s vytvořením miliónů pracovních míst pro nastupující generace. Kontinent by měl ale vymýtit korupci, dodal Obama a zkritizoval i nedodržování demokratických principů v některých zemích.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Barack Obama v sídle Africké unie v Addis Abebě

Článek

Obama poznamenal, že Afrika je jedním z nejrychleji rostoucích regionů na světě. "Někteří afričtí partneři mi často říkali, že nechtějí, abychom jim jen posílali pomoc, že chtějí obchodovat," dodal. I proto USA chtějí s Afričany více spolupracovat, jednotlivé africké země by ale měly i více obchodovat mezi sebou. Další vzestup Afriky je podle něj důležitý pro celý svět.

Rozvoj kontinentu ale bude záležet i na demokracii, na konání svobodných a spravedlivých voleb, na dodržování svobody slova, zdůraznil americký prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA v potravinářské továrně Faffa Food v Addis Abebě

V této souvislosti zkritizoval věznění novinářů v některých afrických zemích i fakt, že se někteří afričtí vůdci snaží udržet u moci nelegálně mnohem delší dobu, než stanovují zákony. To je případ Rwandy nebo Burundi.

"Nechápu, proč se lidé snaží zůstat (u moci) tak dlouho - hlavně tehdy, když mají dost peněz," řekl šéf Bílého domu.

"Mám rád svou práci, ale podle ústavy už nemohu znovu kandidovat. Myslím, že jsem byl docela dobrý prezident a že bych dokonce i vyhrál, ale už nemohu," řekl za obrovského potlesku Obama, jemuž za půldruhého roku končí druhé funkční období.

Rovnost před zákonem

Jak prezident zdůraznil, nikdo nemůže být nad zákonem, nikdo by neměl být prezidentem na celý život.

"Vede to k nestabilitě, jak jsme to viděli například v Burundi," dodal s tím, že on se těší, až nebude prezidentem, nebude mít kolem sebe tolik ochranky, bude se moci jít projít, trávit více času s rodinou a třeba i více cestovat do Afriky.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Plakát s Barackem Obamou na ulici v etiopské metropoli

Právě Africká unie by měla využít své autority k tomu, aby zajistila, že afričtí vůdci budou dodržovat svou vlastní ústavu, doplnil Obama, který ve funkci prezidenta skončí v lednu 2017.

Boj proti terorismu

Spojené státy podle prezidenta USA nepřestanou podporovat africké země v jejich boji s nejrůznějšími teroristickými skupinami, ať už jde o Boko Haram zejména v Nigérii, Aš-Šabáb v Somálsku, hnutí Islámský stát či organizaci Al-Káida. Je potřeba, aby i celý svět v Africe s tímto bojem více pomáhal, dodal.

Obama se stal vůbec prvním americkým prezidentem, který sídlo stále vlivnější Africké unie navštívil.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Prezident Barack Obama při projevu v keňském Nairobi

Po jednání v Addis Abebě ukončí americký prezident svou pětidenní africkou cestu, během níž vedle Etiopie navštívil i Keňu. Podle agentury AP jeho cesta vyvolala mezi lidmi obrovský zájem, tisíce se jich shromažďovaly v místech, kudy projížděla kolona aut s šéfem Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám