Hlavní obsah

Bojí se nás, řekl Kim Čong-un. Hrozil zničením USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea v rámci oslav 62. výročí podepsání příměří v pondělí varovala Spojené státy, že v případě další války na Korejském poloostrově by nezůstal naživu jediný Američan, který „by mohl podepsat kapitulační dokument”. KLDR současně zdůraznila, že nyní zemi chrání jaderné zbraně.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s generály

Článek

V neděli varoval generál severokorejské armády Pak Jong-sik, který se zřejmě nedávno stal novým ministrem obrany KLDR, Spojené státy. Jestliže se nezřeknou nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu a vyprovokují další válku, Sever je připraven bojovat, „dokud nebude nikdo, kdo by podepsal kapitulační dokument“.

„Od příměří uplynulo víc než 60 let, ale mír (na Korejském poloostrově) ještě nezavládl. Minulá korejská válka přinesla začátek pádu pro Spojené státy, druhá korejská válka přinese definitivní krach amerického imperialismu,“ dodal Pak.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výročí podpisu příměří je v KLDR oslavováno jako vítězství nad Spojenými státy, které vedly síly OSN, jež zastavily severokorejskou agresi. Protože KLDR pomohla Čína, skončila válka patem a malá Severní Korea neprohru se silným protivníkem označuje za výhru.

Ve svém sobotním projevu k válečným veteránům severokorejský vůdce Kim Čong-un zdůraznil, že je důležité vštípit mladým lidem stejného bojového ducha a oddanost, jakými oplývala generace, jež zažila válku. Současně ale zdůraznil, že Severní Korea má nové eso v rukávu, a sice vlastní jaderný arzenál.

„Navždy je pryč doba, kdy nás Spojené státy vydíraly svými atomovými zbraněmi. Nyní již USA nejsou hrozbou, ale bojí se nás,“ řekl podle agentury AP Kim v proslovu, jehož části přenášela severokorejská státní televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám