Hlavní obsah

Žena se odpálila na zaplněném nigerijském tržišti

– Abuja

Sebevražedná atentátnice zabila v neděli na severovýchodě Nigérie 15 lidí a dalších 47 zranila. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na policii s tím, že mnozí ze zraněných jsou v kritickém stavu. Nálože odpálila na zaplněném hlavním tržišti města Damaturu, které je střediskem státu Yobe.

Foto: Reuters

Nigerijští vojáci v Maiduguri

Článek

„K výbuchu došlo v 9:30, když jsme slyšeli ohlušující explozi,“ řekl prodavač Abdullahi Haruna z trhu, kam v neděli přijíždějí lidé z dalekého okolí. „Bylo to zmatek. Více než tucet lidí bomba roztrhala, mnoho dalších, kteří neumřeli, má zranění, které nemusejí přežít,“ dodal.

„Vybrala si nejzaplněnější část trhu u vchodu. Potvrzeno je 14 mrtvých a 47 zraněných,“ řekl místní novinář webu Premium Times. Počet obětí potvrdil mluvčí policie Toton Gbedegesin.

”Atentátnice byla identifikována jako místní žena, která měla několik let psychické problémy,” sdělil zdroj AFP. Podle svědků na sobě měla pás s výbušninami.

K akci se zatím nepřihlásila žádná skupina. Na severovýchodě Nigérie ale působí milice radikálního hnutí Boko Haram, které tam chtějí vyhlásit stát a řídit jej podle islámských zákonů. Od roku 2009 zabily na 18 000 lidí a 1,5 miliónu Nigerijců kvůli násilnostem opustilo své domovy. Poté, co po společných akcích čadské, kamerunské, nigerijské a nigerské armády bylo Boko Haram vytlačeno z většiny území, soustředí se na nájezdy na vesnice a sebevražedné atentáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám