Hlavní obsah

Boko Haram pokračuje v atentátech, i když čelí armádě

– Abuja

Při pátečním teroristickém útoku v Maikadiri ve státě Borno na severovýchodě Nigérie zahynulo nejméně 21 lidí. S odvoláním na svědky o tom informovala agentura AFP. Týž den se nigerijské armádě podařilo osvobodit ve státě Borno město Dikwa.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Žena ve městě Michika, které Boko Haram vypálilo, než je dobyla nigerijská armáda

Článek

Místní obyvatel Marcus Ali agentuře AFP řekl, že do vesnice přišli ozbrojenci a začali pálit po lidech: ”Napočítali jsme 21 těl.”

Ve středu bylo ve státě Borno při jiném útoku Boko Haram zavražděno devět lidí. Bojovníci této radikální islamistické organizace vtrhli do vesnice Pompomari. „Ozbrojeni muži, o nichž jsme přesvědčeni, že jsou členové Boko Haram, přišli do naší vesnice ve středu okolo deváté večer a zastřelili tam osm lidí,“ řekl obyvatel Umar Goni. „Radikálové vtrhli do domu náčelníka, který byl zrovna pryč, a zabili jeho syna, než se přesunuli k dalším domům, kde zabili stráže a lidi, které vyhnaly předchozí útoky,“ dodal.

Pompomari leží 15 km od největšího města na jihu Borna Biu.

V pátek se nigerijské armádě za podpory letectva podařilo ve státě Borno osvobodit město Dikwa. Vojáci po náletech nečelili odporu radikálů.

Boko Haram chce na severovýchodě Nigérie vyhlásit islámský stát a řídit jej podle islámských zákonů. Od roku 2009 tam zabilo 18 tisíc lidí. Až 1,5 miliónu Nigerijců kvůli násilí opustilo své domovy.

Organizace Boko Haram útočí i v sousedním Čadu, Nigeru a Kamerunu. Tyto země se proto s Nigérií spojily v boji proti těmto radikálům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám