Hlavní obsah

Dva atentáty v Nigérii mají přes třicet obětí

Abuja

Při dvou bombových útocích ve městě Gombe na severovýchodě Nigérie přišlo ve středu o život 29 lidí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na představitele Červeného kříže. Výbušniny explodovaly na dvou autobusových zastávkách. Minimálně jednu z nich odpálil sebevražedný atentátník.

Foto: Reuters

Nigerijští vojáci zasahující proti Boko Haram

Článek

První nálož explodovala ve středu v 19.30 u autobusového terminálu a parkoviště  v Dadin Kowa poblíž mešity, kde se právě shromáždili věřící k modlitbám. Tam se zřejmě odpálil sebevražedný atentátník.  Druhá exploze otřásla o dvacet minut později nedalekou čtvrtí Dukku u křižovatky Nasarawo.

„Zatím jsme objevili dvanáct těl,” uvedl jeden ze záchranářů zasahujících na místě prvního útoku. „Některá jsou zle znetvořena. Máme několik zraněných. Prioritou je zachránit životy,” dodal.

Majitel obchodu Umaru Sani, který prodává u zeleninového trhu nedaleko místa druhého útoku, vypověděl: „Poté, co jsem zavřel obchod, zazněly dvě exploze. Já a další kolem jsme se vrátili a začali vytahovat těla. Napočítal jsem třicet těl. Udělalo se mi zle a odešel jsem.”

Mluvčí  policie Fwaje Attajiri potvrdil AFP útoky, ale ne počet mrtvých. Představitel Červeného kříže potvrdil 29 mrtvých a 60 zraněných.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Mnoho podobných atentátů na severovýchodě Nigérie ale měli v uplynulých měsících na svědomí členové islamistických milic Boko Haram.

Město zažilo podobný útok už minulý čtvrtek. Tehdy zemřelo na padesát lidí.

Milice usilují o vyhlášení státu s přísnými islámskými pravidly a v bojích od roku 2009 zabily již nejméně 18 000 lidí. Dalších 1,5 miliónu osob muselo kvůli násilí opustit své domovy.

Když začaly milice Boko Haram útočit v sousedních zemích, podnikly proti nim Čad, Kamerun, Nigérie a Niger společnou akci. Osvobodily při ní většinu měst. V posledních týdnech ale Boko Haram opět podniká útoky.

Nový nigerijský prezident Muhammadu Buhari si potlačení Boko Haram vytyčil jako hlavní prioritu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám