Hlavní obsah

KLDR nechce podobnou dohodu s USA o jaderném programu, jaké dosáhl Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea nemá zájem o rozhovory, jaké vedl Írán se Spojenými státy a s dalšími zeměmi o omezení svého jaderného programu. Podle agentury Reuters to v úterý uvedlo ministerstvo zahraničí KLDR. Země přitom čelí tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

Foto: Kcna, Reuters

Záběr startu severokorejské rakety určené k ničení lodí zveřejněný agenturou KCNA. Není jasné, kdy byl snímek pořízen.

Článek

„Nemáme ani v nejmenším zájem vést dialog o jednostranném zmrazení našeho jaderného programu nebo o tom, že bychom se vzdali našich atomových zbraní,“ píše se v prohlášení ministerstva.

„Je nelogické srovnávat naši situaci s dohodou o íránském jaderném programu, protože my jsme nepřetržitě vystaveni provokativnímu nepřátelství americké armády, včetně masivních společných vojenských cvičení a mohutné jaderné hrozby,“ napsalo dále ministerstvo v prohlášení, které zveřejnila severokorejská média.

Severokorejský nukleární program je „zásadním odstrašujícím prostředkem“ namířeným proti zahraniční politice Spojených států, které považují Severní Koreu za nepřátelskou zemi, konstatovalo ministerstvo.

„Jsme jednoznačně jaderná mocnost a jaderné mocnosti mají své vlastní zájmy,“ uvádí severokorejské ministerstvo zahraničí.

Postoj KLDR není nijak překvapivý. Už několik let zdůrazňuje, že právě jaderný program chrání zemi před útokem USA a že bez jaderných zbraní by režim čelil agresi Západu.

USA a dalších pět světových mocností uzavřely minulý týden historickou dohodu s Íránem, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodních sankcí ochromujících íránskou ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám